Za naše najmlajše goste smo pripravili »Ruškov svet«, ki predstavlja tematske vsebine povezane s pozitivnim odnosom do narave. Na najenostavnejši način, preko Ruškovega domovanja, otroških igral, pohajkovanja po Pohorju in raziskovanja kulturnih in naravnih znamenitosti, aktivnega preživljanja prostega časa in pomena branja pripomoremo k otroški ozaveščenosti pomena zdravega načina življenja. Na otrocih svet stoji – in če že mi vemo, da moramo iti z roko v roki z naravo, potem je zadnji čas, da to izvejo tudi najmlajši člani naše družbe. Z otroci si lahko ogledate Permakulturni krog Ruševec ter obiščete zeliščni vrt, se ustavite pri čebelicah, se naučite o pomenu ločevanja odpadkov (ekološki otok), pa o pomenu rastlin za čiščenje odpadne vode (RČN), si ogledate zelene strehe in ob naravnem ribniku spoznate tipične pohorske kamnine. Pohorski gozdovi pa vas v vseh letnih časih vabijo s svojo čarobnostjo, da jih obiščete in raziščete.

Že ob prihodu v Vilo Ruševec vas bo na steni ob Vili v obliki grafitov pričakal ter vas pozdravil Ruško – smučar, pohodnik, kolesar in uživač. Ruško je naša maskota, ki predstavlja ruševca, zaščiteno avtohtono vrsto divjega petelina, ki domuje na območju Pohorja. Ruško je majhen petelinček, precej zaobljene oblike. Ima dvoje velikih oči, dolg koničast kljun in dva šopa rdečih las na glavi. Telo ima odeto v gosto perje črno-bele barve. Ima dolge in močne peruti v obliki rok s štirimi prsti, kar ga naredi prav posebnega. Kljub majhnosti je Ruško močan, preprost in deloven. Ima prav posebno moč, čarobno moč, ki ga naredi še posebej močnega in pogumnega – čarobnega.

Sicer je Ruško ponočnjak, ljudem skoraj neviden. Živi v leseni hišici pred Vilo Ruševec, vendar ga skoraj nikoli ni doma. A kljub temu ste vedno vsi dobrodošli, da se ustavite pri hišici, si jo ogledate in se v njej tudi igrate. Odprite si vrata in okna Ruškovega domovanja ter se podajte na pot domišljije. Mogoče vas celo preseneti Ruško!  

Zgodbe petelina Ruška so zasnovane na osnovi  ozaveščanja staršev in otrok o pomenu narave za naš prihajajoči rod. Z njimi želimo otrokom predstaviti čarobno moč narave ter jim približati človeške vrednote, ki danes izginjajo,  a so ključne za lepo prihodnost, kot so prijateljstvo, ljubezen, pomoč, spoštovanje, nesebičnost… Namen je vzpostaviti močnejšo vez med naravo in otroki, s tem pa utrditi neprecenljivo vez med starši in otroci, ki bodo več časa preživeli skupaj z raziskovanjem čarobnosti narave.

»…Med čarobnimi divjimi petelini je namreč bil en poseben petelinček po imenu Ruško. Ta je bil še posebej priden in pogumen. Rad je pomagal ljudem, ko so le-ti potrebovali pomoč. Bila ga je ena sama dobrota…«

Ruško v svojih petih zgodbah pripoveduje o dogodivščinah s prijatelji, veverico Marico, srno Vero, okoliškimi kmeti in otroci, in novo prijateljico Metko. Vsaka zgodba ima na koncu nauk. Bralcu želi predstaviti moč zdravilnih zelišč, prikazati delovanje naravnega sistema zalivanja, predstaviti pomen pomoči prijatelju v stiski…

»…Nekega sončnega dne je med mirnim popoldanskim počitkom petelinčka Ruška zmotilo glasno kričanje. Ko je glavo pomolil iz drevesnega doma, je zagledal sosedovega Janezka, kako neutrudno beži pred ostrimi zobmi krvoločnega volka…«

 

Ruško je strasten športnik, tako kolesar kot pohodnik, pa tudi smučar. Obožuje naravo in se s svojimi prijatelji potepa po prostranstvih pohorskega pragozda. Ob tem se počuti svobodnega in polnega pozitivne energije. Z raziskovanjem spoznava procese v naravi, srečuje avtohtone vrste živali kot so planinski zajec, gorska rovka, drevesni polh in rastlin na primer beli lokvanj, listnati in šotni mah ter druge… Pozimi, pa je nepogrešljiv član pohorske smučarske karavane. Si želite tudi vi postati športnik in med gibanjem občudovati barve narave?

V okolici Vile Ruševec so vsem otrokom na voljo igrala, z gugalnicami, plezali, peskovnikom in toboganom. Prav tako pa smo za najmlajše člane pripravili veliko, razgibano drevesno deblo, ki se ob bujni otroški domišljiji kaj kmalu spremeni v vlak, ladjo, hišo, skrivališče…

Ne pozabite na moč narave. Skupaj z otroki se podajte na dogodivščine pohorskega pragozda. Oglejte si umetnine, kot so visokogorski pašniki, šotna barja, slap Šumik in drugi ter preživite proste trenutke z družino med poslušanjem zvokov narave. Verjemite, otroci vam bodo hvaležni, saj svet se spreminja in poznavanje zakonitosti narave jim bo nekoč še kako prišlo prav. Med tem pa boste nehote z njim krepili neprecenljivo, nevidno vez prijateljstva ter ugotovili, kakšno moč nosijo v sebi. »Pustite jim biti otroci, pri tem pa jih opazujte in občudujte!«

Med pohajanjem po prostranstvih Pohorja se podajte na lov za skritimi zakladi. Geocaching,  je pustolovska igra, ko  z uporabo GPS naprav ali pametnih telefonov iščete ZAKLADE. Med tem se boste zabavali, razmišljali, sprehajali po neokrnjeni naravi ter obiskovali mesta in kraje, kamor vas sicer pot ne bi popeljala. Na območju Pohorja boste “lovci” lahko poiskali preko 200 Geocachev, to so škatle z določeno vsebino. Ko zaklad najdete, se vpišete v njegov dnevnik ter menjate »zaklad« v enaki vrednosti (od 3 do 5 €). Tudi Ruško ima svoje zaklade, ki jih je skril v okolici svojega domovanja, in čaka da jih najdete. Ali veste kje so?

Več o zanimivi igri Geocaching si preberite na spletni strani uradnega slovenskega distributerja Geobunkelj na: www.geobunkelj.si

 

Tudi Ruško se rad potepa. Ničkolikokrat je njegova hišica prazna, saj se sam ali s prijatelji potepa po obronkih Pohorja, bližnjih in malo bolj oddaljenih mestih. Tam spoznava različne zgodovinske zanimivosti in kulturne posebnosti ter se utrujen, poln neprecenljivih doživetij, vrača v toplo zavetje pred Vilo Ruševec. Zato vam naj namignemo z nekaj predlogi enodnevnih družinskih izletov:

  • S kabelsko žičnico Pohorska vzpenjača v dolino, z mestnim javnim prevozom do centra Maribora na ogled prečudovite prestolnice Štajerske, mestnega parka s tremi ribniki in bližnjim gričem Kalvarijo.
  • Obisk Slovenskih Konjic, mesta vina in cvetja ter Žičke kartuzije, oddaljenega 45 km, v smeri proti Celju oz. Pri izvozu Tepanje zavijemo iz avtoceste in smo skoraj že tam.
  • Seveda je eden nepozabnih izletov obisk rimskega mesta Ptuj (Petovia), ki vas bo s Ptujskim gradom, prelepim mestnim jedrom osupnil. Le 40 km oddaljeno mesto v smeri Zagreba bo vam in vašim otrokom ponudilo nepozabne bazenske užitke v Termah Ptuj z notranjimi in zunanjimi bazeni.

Za vse obiskovalce Vile Ruševec smo pripravili hišno knjižnico »Ruško bere«, kjer smo poskrbeli tudi za najmlajše bralce. Vabljeni ste, da sami ali v spremstvu staršev obiščete hišno knjižno polico in si izberete kakšno knjigo. Čas, preživet z otrokom ob knjigi, med branjem, pripovedovanjem in pogovarjanjem, je kvalitetno preživet čas. Najpomembnejše je, da se kot starši zavedamo, da z branjem raznolike otroške literature spodbujamo v otroku pozitiven odnos do branja, knjig, jezika; hkrati pa je skupno branje prvi korak k trajnostnemu razvoju in postavljanju temeljev otrokovega življenjskega sloga.

 

Fotogalerija