Spletna stran www.rusevec.com uporablja piškotke. Z obiskom ter brskanjem po spletni strani se strinjate z uporabo piškotkov. Več o tem..
Ruševec - Zgodba s Pohorja

Vila

Wellness

Zelena vas

Nedelova

HEJ, JAZ SEM RUŠKO!

Otroci in narava

Pustimo jim svobodo, vzpostavimo ponoven stik med njimi in naravo ter jih peljimo ven!

Dotik sonca, vonj gozda in travnika, hlad snega ter prosojnost meglic…Žvrgolenje ptičkov, mavričnost metuljev, barve jesenskega listja in kostanji med njimi…Zvončki in trobentice…pa vrhovi gora odeti v snežna pokrivala… Tak in drugačen obraz narave… Objemimo jo in jo spoštujmo… Peljimo »naše« otroke tja, peljimo jih ven!

Kdo so otroci? Kakšni so? So vihravi, igrivi in impulzivni. So neposlušni, nedisciplinirani in nezanesljivi, pa predrzni, radovedni in zasanjani. Seveda željni svobode, v sebi nosijo potrebo po eksperimentiranju in da ne pozabimo, velikokrat so nepredvidljivi. Predvsem pa so v celoti naravnani na ljubezen. Podzavestno jo dajejo in jo v zameno še več potrebujejo. Če odziva ni, to občutijo, močno, hudo in strašno. Dajmo jim ljubezen, podarimo jim svobodo, povabimo jih tja na cvetoči travnik, zasnežen breg, v gozdni kotiček….. Za otroka je čas, preživet zunaj v naravi, izrednega pomena. Prav tako to velja za odraslega človeka. Znanstveniki razlagajo, da imamo to verjetno že v genih. Menijo, da naj bi nam bila privlačnost ljudi in drugih živih organizmov prirojena. Je nekakšen biološki temelj človekove potrebe po združitvi z naravo in pozitivnem vplivu, ki ga ima na nas narava. Tako naj bi bilo zaradi dejstva, da so ljudje bili več kot 99 odstotkov človeške zgodovine v celoti in tesno vključeni v naravo.

Kultura današnjega družbenega sistema pušča na otrocih, predvsem njihovem psihičnem razvoju, nemalo posledic, ko hipertehnični razvoj in moč medijev terjata izgubo resničnosti ter posledično življenje v virtualnem svetu. S tem je prekinjen stik z naravo in odtujenost naravnih bogastev kot vrednote. Hiter tempo življenja in prezaposleni starši pa tega velikokrat niti ne vidimo, kaj šele prepoznamo in »pravilno« ukrepamo. Rešitev je v naravi, zaupajmo ji in jo spoštujmo.

Včasih so otroci večino časa preživeli v naravi, plezali so na drevesa, si sami izdelovali izdelke iz lesa, se spuščali po drčah, duhali vonj cvetlic, opazovali valovanje vode v bližnjem bistrem potočku…Ob raziskovanju lepot narave so občutili svobodo, razvijali so lastno domišljijo, se urili v motoriki in se seveda z druženjem s sovrstniki socializirali. Današnji otroci pa moč narave skoraj ne poznajo več, še posebej mestni so prikrajšani za to čarobnost. Čas preživljajo zunaj izključno na igriščih z igrali, katerim so funkcije točno določene. Če želijo uporabiti svojo kreativnost in igralu spremeniti namen, ga pravila kmalu preusmerijo. Ko pa se igrajo v naravi oziroma v okolju, ki ga niso ustvarili odrasli, teh omejitev ni. Stvari, ki nimajo točno določenega namena, lahko otroci uporabljajo na tisoč načinov, npr. palice, kamenje, pesek…
Prav tako otroci izgubljajo stik z naravo v smislu pridelave hrane. Ne vedo, kaj je krompir ali katerakoli druga zelenjava oziroma sadje, kje zraste in koliko dela ter znanja je potrebnega za pobiranje dobre letine. »Oni« zelenjavo in sadje »srečujejo« na policah supermarketov. Da ne govorimo o poznavanju in pomenu zelišč, čebelarstva, faune in flore na splošno. Sicer se spoznavanje narave in njenih ekosistemov intenzivno vključuje v pedagoško-izobraževalne procese v vrtcih in šolah, vendar je težko povezati teorijo s prakso, če nisi dovolj časa preživel v naravi. Kako lahko razumeš nekaj česar ne poznaš, nisi videl, ne občutil, nekaj česar nisi poduhal, okusil ali potipal?

Mi, starši, smo tisti, ki smo odgovorni za ponovno vzpostavitev stika med otrokom in naravo. Mi smo tisti, ki lahko v otrocih spodbudimo zanimanje zanjo. Peljite jih na izlet na cvetoč travnik, ob jezero, v gozd ali v gore, z njimi raziskujete barve narave ter prisluhnite njenim zvokom, pripovedujte jim o rastlinah, živalih, z njimi tekajte in se skrivajte med debelimi debli dreves… Pošljite jih ven ob različnem vremenu in v različnih časih dneva ter jim tako omogočite, da se povežejo z naravnimi cikli. In ni trenutka v naravi, ki bi bil enak prejšnjemu… Ali se je prikradel oblaček in zakril sončni žarek ali je od nekod prilezel pajek ali se je zlomila vejica ali je odcvetel cvet… Dokazano je, da preživljanje v naravi izboljša priklic informacij, kreativnost, poskrbi za boljši razvoj domišljije in spodbuja občutek prvinskega čudenja (značilen je za otroke), ki je kasneje v življenju gonilna sila za učenje na vseh področjih.

NAROČI SE NA E-NOVICE

KONTAKT

Hočko Pohorje 36 n
2208 Pohorje, SLOVENIJA
T: 02 603 63 00
M: 051 625 102
F: 03 757 13 30
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Maja

hvala vam iz srca, nam je bilo pri vas v vaši čudoviti zeleni vasi prečudovito! skratka še enkrat vam hvala, delajte še naprej s srcem, to se čuti povsod.

Nejc

Butični wellness Ruševec je pravo doživetje. Tretmaji so vrhunsko zasnovani in izvedeni ter vključujejo vsa področja wellnessa. Priporočava vsem, ki si želite sprostitve.

Irena

Pohorje in okolica Vile Ruševec je odlična mirna lokacija za pohodništvo in kolesarje, z veliko označenimi potmi vseh težavnosti. Brezplačne malice na postojankah so super ideja.

Maja

Vila Ruševec leži na zelo mirni, hriboviti lokaciji Pohorja. Priporočamo jo vsem, ki iščejo stik s čudovito naravo. Osebje je zelo prijazno, apartmaji so odlično opremljeni.

Simon

Okolica Vile Ruševec je čudovita, Vila pa zelo čista in lepa. Z dodatno ponudbo smo zelo zadovoljni Smučišče je oddaljeno le 2 km, po koncu smučanja pa umik v mirno zavetje Ruševca.

Andreja

Hvala za prečudovit družinski oddih v vašem apartmaju. Vilo Ruševec priporočam vsem. Moji otroci so zelo uživali. Ruško je zakon.

Pomakni se navzgor