Spletna stran www.rusevec.com uporablja piškotke. Z obiskom ter brskanjem po spletni strani se strinjate z uporabo piškotkov. Več o tem..
Ruševec - Zgodba s Pohorja

Vila

Wellness

Zelena vas

Nedelova

ZELENA VAS

Med in vrste medu

Znameniti fizik Albert Einstein je glede čebel izrekel naslednje besede:

"Ko bo umrla zadnja čebela, človeštvo ne bo živelo več kot štiri leta. Ko ni več čebel, ni več opraševanja, ni več rastlin, ni več živali, ni več ljudi." Albert Einstein

Sklepamo lahko, da je čebela pravi čudež narave, ki je 70 milijonov let preživela, brez da bi se evolucijsko spremenila. Približno tretjina svetovnega pridelka hrane zraste na rastlinah, ki so jih oprašile živali, od česa velik delež, s svojim načrtnim zbiranjem peloda, prispevajo čebele. Zaradi tega je pomen čebel za preživetje človeštva kritičen.

Med

Med je sladka in gosta tekočina, ki jo proizvajajo čebele iz cvetličnega nektarja (medičine) ali iz mane, ki jo izločajo nekatere žuželke. Je najpopolnejši izdelek narave, saj se v njem nahajajo skoraj vse sestavine, ki tvorijo človeški organizem.

Že od antičnih časov je med izredno cenjen, nadeli so mu imena kot so: »tekoče zlato«, »hrana in nektar bogov«. Aristotel, znani starogrški mislec je denimo zapisal, da med pada z neba, ko vzhajajo zvezde. Še prej so v starem Egiptu mislili, da med nastaja iz solz boga Raa. Vsekakor pa je med najpopolnejši izdelek narave, saj ima številne zdravilne in pomirjevalne učinke na človeško telo in je praktično nezamenljivo živilo v človeški prehrani.

Glavna sestavina medu so enostavni sladkorji (fruktoza-40% in glukoza-34%, saharoza-1 do 4%), zaradi česar je med lahko prebavljiv in dober ter hiter vir energije. Druga najbolj zastopana sestavina v medu je voda (15 – 20 %). V medu najdemo tudi vitamine (B kompleks, vitamin C, pantotenska kislina, folna kislina), ki so pomembni v stanju večje fizične aktivnosti, v dobi rasti, bolezni, v nosečnosti, dojenju. Vsebuje tudi encime (omogočajo boljše izkoriščenje sestavin hrane), mineralne in rudninske snovi (za normalno delovanja presnovnih procesov), hormone (nadzorovanje številnih telesnih funkcij), aminokisline, protibakterijske snovi itd. V kilogramu medu je povprečno 980 mg prostih aminoskislin.

Zaradi protimikrobnih lastnosti medu (nizka koncentracija vlage oz. visoka vsebnost sladkorja), so mikroorganizmi v medu prisotni v zelo omejeni količini oz. v zelo nizkih koncentracijah, kar pa je posledica načina pridelovanja (gre skozi prebavni trakt čebele) ali zunanje kontaminacije. Med zato lahko včasih vsebuje endospore bakterije Clostridium botulinum, ki proizvaja nevrotoksin botulin, ta pa je lahko zelo nevaren za dojenčkov nerazvit prebavni trakt in v najhujšem primeru lahko povzroči celo smrt. Zato mnogi med odsvetujejo pri prehrani dojenčkov oziroma ga priporočajo šele po dopolnjenem prvem letu starosti.

Vrste  medu

Cvetlični med

Cvetlični med čebele pridelajo iz nektarja , ki so ga nabrale na medovitih rastlinah. Obstaja več vrst cvetličnega medu med katerimi lahko izbiramo, te pa so imenovane po rastlinah na katerih so čebele dejansko pridobile nektar. Ker lahko čebele nektar pridobivajo iz različnih rastlin, je včasih nemogoče zagotovo trditi iz katere rastline je bila določena vrsta medu pridelana. Utegne se zgoditi samo to, da okus neke rastline prevladuje in lahko nato na podlagi tega določimo za kateri med gre, oziroma katera vrsta rastline je najbolj prisotna v medu. Na podlagi teh ugotovitev lahko nato sklepamo kakšne zdravilne lastnosti ima določen okus medu. Takrat, ko pa enostavno ni mogoče določiti vrste medu, pa govorimo o cvetličnem, mešanem medu, ki je najpogostejša vrsta medu.

Akacijev med
Ta vrsta medu je zagotovo ena najbolj priljubljenih in poznanih vrst medu pri nas v Sloveniji in tudi drugod po svetu. Značilen je po svojem blagem vonju in okusu ter barvi. Je svetlo rumene barve in v primerjavi z drugimi vrstami, tudi zelo tekoč. Vendar pa se kljub nasprotnim trditvam nekaterih čebelarjev, tudi akacijev med kristalizira, kar je lastnost vseh vrst medu. Med iz akacije največkrat priporočajo otrokom in sladkornim bolnikom, v splošnem pa je znano tudi da blagodejno učinkuje na delovanje jeter, ledvic in lajša simptome stresa, sečnega trakta in simptome pri bolezni dihal. Za otroke je zelo primeren, saj vsebuje manjše količine cvetnega prahu in ima poleg zdravilnih učinkov tudi prijeten okus. Ravno njegova prijetna aroma in okus pa tudi spodbujata tek.

Lipov med
Po izvoru je lahko maninega ali pa cvetličnega izvora. Ima značilno svetlo rumeno do svetlo jantarjevo barvo. Za to vrsto medu je značilna tudi dokaj hitra kristalizacija. Ima značilen blag okus in vonj ter številne zdravilne lastnosti. Med drugim se uporablja za lajšanje prehlada (omogoča lažje izločanje sluzi iz nosu in grla), nespečnosti, pomaga pa tudi pri bronhitisu ali astmi. Zanj so značilne tudi protibakterijske lastnosti, zaradi česar deluje tudi kot da zaščita pred vnetjem dihal ali angino.

Regratov med
Je podobne barve kot lipov med – od svetlo rumene do temno jantarjeve. Je cvetličnega izvora in je prepoznaven predvsem po svojem izrazitem vonju in okusu. Tudi tovrsten med se hitro kristalizira. Uporablja se predvsem za krepitev organizma, kateremu med drugim vrača tudi energijo. Posebej znan pa je po svojih diuretičnih lastnostih, kar pomeni, da pospešuje izločanje vode iz telesa in blagodejno učinkuje pri blagem vnetju mehurja ali drugih sečnih poti.

Gozdni med
Gre za mešanico različnih vrst mane, zaradi česar se lahko različni vzorci medu med seboj razlikujejo. Razlikujejo se lahko po vonju, okusu, barvi in tudi aromi. Gozdni med ima uravnotežen okus po sladkem in kislem in v njem ne prevladuje nobena vrsta mane. Pogosto ga tudi mešajo s cvetličnim medom. Gozdni med je bolj trpkega okusa, ima poseben vonj in je temnejše barve. Od drugih vrst medu se razlikuje predvsem po kemijski sestavi, saj vsebuje več rudninskih snovi, pridobiva pa se iz medene rose. Čebele gozdni med zbirajo iz vejic in listov različnih listavcev ali iglavcev. Ker vsebuje več mineralnih snovi kot ostale vrste, krepi srce, zvišuje hemoglobin v krvi in vpliva na večjo vzdržljivost ožilja. Ima številne zdravilne lastnosti, zaradi česar ga priporočajo za uživanje po težkih operacijah in nosečnicam v času nosečnosti. Pomaga tudi pri bolezni sečil in različnih vnetjih.

Kostanjev med
Pravi kostanj je za čebele zelo pomembna rastlina, saj jim poleg medičine nudi tudi veliko cvetnega prahu. Med iz kostanja je značilne temno rjavordeče barve, označuje pa ga tudi tipičen vonj po pelinu, kar nakazuje tudi na malce bolj grenak okus. Zelo primeren je za peko potic in raznih vrst peciva. Blagodejno vpliva na organizem, ga pomirja in nanj ugodno deluje. Pomaga pri boleznih prebavnega sistema, saj spodbuja delovanje črevesja, lajša delo preobremenjenih jeter in žolča ter varuje želodčno in črevesno sluznico. Priporočajo jemanje s čajem iz kamilice, šipka in materine dušice.

Hojev med
Je posebna vrsta medu, katerega v Sloveniji ni toliko, kot ostalih vrst. Zanj je značilno, da je zelo gost in temne barve, ima izrazit okus. Je poln kalcija in ostalih mineralnih snovi, ki delujejo blagodejno na naš organizem. Zelo ugodno deluje proti kašlju, bronhitisu in ostalim pljučnim boleznim. Je skoraj brez vonja in ima blag, prijeten okus.

Zgoraj so predstavljene samo nekatere bolj pogoste vrste medu, ki se pojavljajo v Sloveniji. Tako obstaja še znan smrekov med, jabolčni in češnjev med. Skratka pri izbiri medu nikakor ne morete zgrešiti, ker je vsaka vrsta po sebi zdravilna za nekaj. 

NAROČI SE NA E-NOVICE

KONTAKT

Hočko Pohorje 36 n
2208 Pohorje, SLOVENIJA
T: 02 603 63 00
M: 051 625 102
F: 03 757 13 30
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Maja

hvala vam iz srca, nam je bilo pri vas v vaši čudoviti zeleni vasi prečudovito! skratka še enkrat vam hvala, delajte še naprej s srcem, to se čuti povsod.

Nejc

Butični wellness Ruševec je pravo doživetje. Tretmaji so vrhunsko zasnovani in izvedeni ter vključujejo vsa področja wellnessa. Priporočava vsem, ki si želite sprostitve.

Irena

Pohorje in okolica Vile Ruševec je odlična mirna lokacija za pohodništvo in kolesarje, z veliko označenimi potmi vseh težavnosti. Brezplačne malice na postojankah so super ideja.

Maja

Vila Ruševec leži na zelo mirni, hriboviti lokaciji Pohorja. Priporočamo jo vsem, ki iščejo stik s čudovito naravo. Osebje je zelo prijazno, apartmaji so odlično opremljeni.

Simon

Okolica Vile Ruševec je čudovita, Vila pa zelo čista in lepa. Z dodatno ponudbo smo zelo zadovoljni Smučišče je oddaljeno le 2 km, po koncu smučanja pa umik v mirno zavetje Ruševca.

Andreja

Hvala za prečudovit družinski oddih v vašem apartmaju. Vilo Ruševec priporočam vsem. Moji otroci so zelo uživali. Ruško je zakon.

Pomakni se navzgor