Spletna stran www.rusevec.com uporablja piškotke. Z obiskom ter brskanjem po spletni strani se strinjate z uporabo piškotkov. Več o tem..
Ruševec - Zgodba s Pohorja

Vila

Wellness

Zelena vas

Nedelova

ZELENA VAS

Kaj je zeliščarstvo?

Kaj so zelišča, kaj začimbe in kaj dišavnice?

Izraza zelišča in začimbe se pogosto uporabljajo vsevprek. Vsekakor pa tu obstaja razlika. V pogovornem jeziku imenujemo zelišča vse rastline, ki imajo zdravilne ali začimbne lastnosti. Sicer pa zelišča delimo na tri skupine: zelišča, začimbe in dišavnice.

Po botanični razlagi je zelišče rastlina z neolesenelim steblom. V vsakdanji rabi je zelišče vsaka rastlina, ki jo uporabljamo v kuhinji kot dodatek k hrani in pijači, kot barvilo ali pri shranjevanju živil; v zdravilstvu zaradi zdravilnih lastnosti; kot sestavni del parfumov v kozmetiki in pri aromaterapiji ali kot čistilo. Nedvomno nam zelišča pomagajo ohraniti zdravje, polepšati videz in izboljšati počutje.

Začimbe so deli rastlin z izrazitim vonjem in okusom. So nepogrešljivi del kuhinje, saj dajejo jedem izrazitejši okus in vonj. Poleg tega iz njih izdelujemo eterična olja in rastlinska barvila. Začimbe niso le sredstvo za spreminjanje in oblikovanje okusa ali konzerviranje hrane. Mnoge začimbe in dišavnice spadajo med zdravilne rastline, saj njihove učinkovine vplivajo na delovanje notranjih organov. Nekateri avtorji trdijo, da ni naključje, da večina začimb dobro deluje na izločanje prebavnih sokov, pospešuje delovanje prebavil, preprečuje napenjanje in pogosto pripomore k boljši prebavljivosti hrane. Eterična olja zelišč delujejo antibakterijsko in preprečujejo gnitje ali okužbe. Začimbe vsebujejo antioksidante, ki preprečujejo kvarjenje maščob in v telesu zmanjšujejo vezanje prostih radikalov, ki so eden od vzrokov staranja. Določene mešanice zelišč zmanjšajo potrebo po soli.

Dišavnice pa so rastline, ki dajejo hrani značilen vonj, vendar nimajo sestavin, ki bi hrani dodale ostro ali pekočo noto. Dišavne rastline uporabljamo za oblikovanje okusa raznih napitkov, sladkih in drugih jedi ter pripravo dišavnih mešanic za odišavljenje prostorov. Večina vsebuje eterična olja.

Razvrščanje po štirih elementih

Nekoč so rastline pripisovali štirim elementom. Pripadnost rastline ali rastlinske družine ognju, vodi, zraku ali zemlji je bila odvisna predvsem od njenega okusa in vonja. Tako so zelišča z veliko grenčinami prištevali k ognju, zelišča z veliko vsebnostjo sluzi k vodi, droge z eteričnimi olji k zraku, rastline z ogljikovimi hidrati pa k zemlji. Toda praksa kaže, da so v mnogih rastlinah združene kvalitete različnih elementov. Jaščarica (Peucedanum ostruthium) je na primer pravo univerzalno zdravilo – njene korenine so zemeljske, kobuli zračni, okus pa ognjen. Po elementih so nekoč razvrščali tudi obolenja in glede na to izbirali ustrezno zdravilo s pripadnostjo istemu elementu.

NAROČI SE NA E-NOVICE

KONTAKT

Hočko Pohorje 36 n
2208 Pohorje, SLOVENIJA
T: 02 603 63 00
M: 051 625 102
F: 03 757 13 30
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Maja

hvala vam iz srca, nam je bilo pri vas v vaši čudoviti zeleni vasi prečudovito! skratka še enkrat vam hvala, delajte še naprej s srcem, to se čuti povsod.

Nejc

Butični wellness Ruševec je pravo doživetje. Tretmaji so vrhunsko zasnovani in izvedeni ter vključujejo vsa področja wellnessa. Priporočava vsem, ki si želite sprostitve.

Irena

Pohorje in okolica Vile Ruševec je odlična mirna lokacija za pohodništvo in kolesarje, z veliko označenimi potmi vseh težavnosti. Brezplačne malice na postojankah so super ideja.

Maja

Vila Ruševec leži na zelo mirni, hriboviti lokaciji Pohorja. Priporočamo jo vsem, ki iščejo stik s čudovito naravo. Osebje je zelo prijazno, apartmaji so odlično opremljeni.

Simon

Okolica Vile Ruševec je čudovita, Vila pa zelo čista in lepa. Z dodatno ponudbo smo zelo zadovoljni Smučišče je oddaljeno le 2 km, po koncu smučanja pa umik v mirno zavetje Ruševca.

Andreja

Hvala za prečudovit družinski oddih v vašem apartmaju. Vilo Ruševec priporočam vsem. Moji otroci so zelo uživali. Ruško je zakon.

Pomakni se navzgor