Spletna stran www.rusevec.com uporablja piškotke. Z obiskom ter brskanjem po spletni strani se strinjate z uporabo piškotkov. Več o tem..
Ruševec - Zgodba s Pohorja

Vila

Wellness

Zelena vas

Nedelova

ZELENA VAS

Zelišča skozi stoletja

Človek se že zelo dolgo zaveda posebne vrednosti zelišč, tako hranilne kot duhovne. Znanstveniki predvidevajo, da so že v kameni dobi uporabljali določena zelišča iz narave kot začimbe za pripravo jedi, zlasti mesa. Materialni dokazi segajo v čas 4000 let pred našim štetjem. Sumerci in Babilonci so v Mezopotamiji pridelovali koromač, kumino, koriander, timijan in žafran. S temi začimbami so tudi trgovali in tako so ohranjeni prvi zapisi o teh začimbah na glinastih klinopisnih tablicah. Egipčani so začimbe uporabljali tudi kot zdravilo in v kozmetiki. Leta 2700 pred našim štetjem so nastali najstarejši kitajski zapisi o zeliščih, ki so jih uporabljali kot zdravila in začimbe. Evropski druidi (keltske skupine filozofov) so uživali spoštovanje predvsem zaradi svojega poznavanja zelišč in so spodbujali zdravljenje bolezni z njimi. Obstajale so zgodbe o čudežnih ozdravitvah, zaradi katerih so zelišča povezovali s čarovnijo. Pozneje so spoznali, da so bili vzrok za ozdravitev deloma normalni kemijski procesi, ki pa jih včasih še niso poznali. Tako so na primer imeli navado nositi vrečke z zelišči kot obrambo pred tifusom. Znanstveno je dokazano, da antiseptična olja določenih zelišč delujejo kot sredstva, ki ubijajo bakterije.


Zelišča so dolgo igrala veliko vlogo v verskem življenju, saj sveto pismo pravi, da je dal Bog rastlinam zdravilno moč. Tako je sveto mazilno olje med drugim iz mire in cimeta, alojo pa so sežigali kot kadilo.

 

 Srednjeveški interesi

Mavrske osvojitve Španije v 8. stoletju so znova oživile uporabo zelišč in začimb. V tem času so Mavri izpopolnili naravoslovne procese, kot sta ekstrakcija in destilacija eteričnih olj in dišav iz aromatičnih rastlin. V 12. stoletju je med križarji in vzhodnimi trgovci nastalo živahno trgovanje: lan in volno z zahoda so menjali za začimbe ter svilo z vzhoda. Konec 13. stoletja je Benečan Marco Polo potoval med drugim na Kitajsko, v Burmo in Indijo. Končno najdena nova morska pot v Indijo okoli afriškega rta je prebudila celotno trgovanje z zelišči in začimbami. Ko je pred več kot 1500 leti Benedikt iz Nursije ustanovil prvi samostan, so postali samostani kraji, kjer se je porajalo in ohranjalo znanje ter so se razvijale zamisli, ki jih zunaj samostanskih sten ni bili mogoče najti. Podobno se je dogajalo na področju pridelave hrane in gojenja zelišč. Znanje za uspeh so menihi črpali v prvi vrsti iz ohranjenih knjig prejšnjih civilizacij, temu pa so dodali lastno raziskovanje in praktično delo z rastlinami. Za mogočnimi samostanskimi zidovi so se skrivali svetovi v malem, v katerem se je skrivalo znanje iz preteklosti in sistem popolne samooskrbe, kar je bilo osnovno načelo samostanov. V njih so menihi pridelovali in proučevali rastline, se ukvarjali z njihovo vzgojo in žlahtenjem ter iz njih varili zdravila. Le z lastnimi zalogami živil in zdravil so se lahko obranili vojnih pustošenj, kuge in ostalih epidemij. Obisk še ohranjenih samostanskih vrtov je danes pravo hortikulturno doživetje.

Začimbe so bile tedaj prav tako dragocene kot zlato in zaradi tega je logično, da so tisti, ki so ta zelišča prodajali, bili zelo mogočni. Stoletja pred našim štetjem so imeli Arabci monopol pri trgovanju z začimbami in zelišči. Približno 5000 let so nad trgovino z eksotičnimi začimbami bedeli Arabci. Ta luksuzni položaj so si ohranjali, tako da so pripovedovali strašljive pripovedke, ki naj bi se zgodile na dolgih potovanjih z Daljnega vzhoda v Evropo. Njihove karavane so bile sestavljene iz 4000 težko natovorjenih kamel z začimbami, med drugim iz Goe in Kalkute. Dragocenosti so prodajali na trgu v Babilonu, Kartagini, Aleksandriji in Rimu. Pozicija moči Arabcev je bila čez čas dokončno spodkopana. Z zatonom stare kulture so šle namreč začimbe in zelišča v pozabo.

Bogato trgovanje

Nizozemci, ena izmed trgovskih velesil, so imeli zaradi svoje močne flote največji vpliv na otoke okrog Indije, na današnjo Indonezijo. Leta 1658 je Združena vzhodnoindijska družba obvladovala trgovanje s cimetom na Cejlonu in kasneje tudi zaloge popra ter drugih začimb na Celebesu in Javi. Angleži so ustanovili svojo Vzhodnoindijsko družbo in so svoje blago dobavljali predvsem na indijsko celino. Amerika je v tem času začela sama uvažati poper s Sumatre. Proti koncu 19. stoletja se je uporaba zelišč znova zmanjšala. Ljudem ni bilo več treba vzgajati zelišč, saj so lahko dobili umetne nadomestke v obliki modernih zdravil. Tudi potreba po konzerviranju živil in odpravljanju neželenih vonjev se je zmanjšala. Dandanes se zanimanje za zelišča in začimbe znova povečuje. Ljudi spet zanima, kaj jim ponuja narava, ne nazadnje zaradi kulinaričnega razvoja. Eksotična potovanja in mešanje različnih kultur so povzročili ponudbo raznolikih tujih jedi ter pripadajočih zelišč. To je dobro, saj lahko na nova in stara znanja o zeliščih ter začimbah gledamo samo kot na pridobitev.

NAROČI SE NA E-NOVICE

KONTAKT

Hočko Pohorje 36 n
2208 Pohorje, SLOVENIJA
T: 02 603 63 00
M: 051 625 102
F: 03 757 13 30
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Maja

hvala vam iz srca, nam je bilo pri vas v vaši čudoviti zeleni vasi prečudovito! skratka še enkrat vam hvala, delajte še naprej s srcem, to se čuti povsod.

Nejc

Butični wellness Ruševec je pravo doživetje. Tretmaji so vrhunsko zasnovani in izvedeni ter vključujejo vsa področja wellnessa. Priporočava vsem, ki si želite sprostitve.

Irena

Pohorje in okolica Vile Ruševec je odlična mirna lokacija za pohodništvo in kolesarje, z veliko označenimi potmi vseh težavnosti. Brezplačne malice na postojankah so super ideja.

Maja

Vila Ruševec leži na zelo mirni, hriboviti lokaciji Pohorja. Priporočamo jo vsem, ki iščejo stik s čudovito naravo. Osebje je zelo prijazno, apartmaji so odlično opremljeni.

Simon

Okolica Vile Ruševec je čudovita, Vila pa zelo čista in lepa. Z dodatno ponudbo smo zelo zadovoljni Smučišče je oddaljeno le 2 km, po koncu smučanja pa umik v mirno zavetje Ruševca.

Andreja

Hvala za prečudovit družinski oddih v vašem apartmaju. Vilo Ruševec priporočam vsem. Moji otroci so zelo uživali. Ruško je zakon.

Pomakni se navzgor