Spletna stran www.rusevec.com uporablja piškotke. Z obiskom ter brskanjem po spletni strani se strinjate z uporabo piškotkov. Več o tem..
Ruševec - Zgodba s Pohorja

Vila

Wellness

Zelena vas

Nedelova

ZELENA VAS

Izdelava visoke grede

Kot deseto postajo Permakulturnega kroga v Zeleni vasi Ruševec predstavlja permakulturni vrt z visoko gredo. Ker je jesen primeren čas za oblikovanje in načrtovanje permakulturnega vrta ter predvsem izdelave visokih gred, saj nam ponuja dovolj materiala za izdelavo grede in s tem  pripravo za pomlad, smo se v soboto, 2.11.2013, v Zeleni vasi Ruševec odločili postaviti prvi primer visoke grede.

Ali vas zanima kako je potekala izgradnja?

1. Najprej smo določili pozicijo grede, ki bi naj po principih permakulture zavzemala lego sever – jug, prav tako pa bi naj bila lega sončna in ne preveč vetrovna.

2. Po določitvi lege smo naredili zakoličbo grede v priporočeni velikosti 150 cm širine, 250 cm dolžine in 90 cm višine.

3. Zakoličeno površino smo izkopali v globino 30cm.

4. Prvi sloj visoke grede je smo napolnili z bio ovčjo volno, ki predstavlja naravno prepreko za zemeljske zajedalce (krti, miši, voluharji…), hkrati pa daje gredi toplotno izolacijo ter zadrževanje vode. Te plasti je bilo 10 cm.

5. Delo smo nadaljevali z nabiranjem vej po pohorskem gozdu, ter polaganjem le teh v obliki mreže. Te bodo služile kot drenaža proti zastoju vode in vlage v primeru odvečne količine vode.

6. Na večje veje smo naložili dračje, suhe veje in sveže smrekove veje. Vsega skupaj je bilo 20 cm. Prav tako bo služilo kot drenaža.

7. Drenažni sloj smo prekrili s plastjo zemlje (10 cm), ki smo jo skopali za gredo.

8. Med plastenjem smo izdelali ogrodje ali okvir za visoko gredo v velikosti 150 cm širine, 250 cm dolžine in 60 cm višine. Okvir smo postavili na mesto in ga s kolami zabili v zemljo.

9. Nadaljevali smo s plastenjem visoke grede s plastjo listja in materiala iz komposta (sveže balkonske rože, plevel, pepel, biološki odpadki itd.). Po vrhu tega sloja smo položili koščke kartona, ki postane ob razpadanju in gnitju idealna vaba za deževnike. Na celotno plast smo vsuli nekaj mineralnega substrata, to je material, ki je primeren za izdelavo zelenih streh, in je nadomestil sloj šote. Te plasti je bilo za 15 cm.

10. Naslednja plast je predstavljala debela plast gozdne zemlje oz. humusa (5 cm). Ob pogledu na temno, črno zemljo se človek vpraša, ali je lahko še kaj boljšega, bolj naravnega od »gozdne proizvodnje«.

11. Plast gozdnega humusa smo pognojili s konjskim gnojem.

12. Nato smo ponovili plast listja in bioloških odpadkov iz komposta. Prav tako smo uporabili porezane rastline (trstike, ločje) iz naravnega bio ribnika, ki smo ga s tem pripravili za zimo. Dodali smo še karton in mineralni substrat in tako je bila plast v višini 15 cm je bila gotova.

13. Sledila je ponovna plast gozdnega humusa v višini 5 cm.

14. Kot zadnjo plast smo na visoko gredo naložili »kocko« suhe slame, ki smo jo na koncu obtežili še s tanjšo plastjo gozdnega humusa. Slama bo imela funkcijo zastirke, ki pa bo prav tako preko zime zgnila in prispevala k boljši zemlji. S to plastjo v višini 10 cm smo dosegli skupno višino visoke grede, 90 cm.

Glede na možne plasti in dodatke za pripravo boljše prsti bi lahko uporabili tudi biooglje, vendar ga tisti dan, žal, nismo dobili.

Tako smo pripravili visoko gredo, kjer se bodo plasti čez zimo sesedle, prepojile in ustvarile kvalitetno podlago ter prst za uspešno gojenje poljščin. Seveda nas zanima kako se bodo poljščine obnesle na nadmorski višini 1100 m. Zanima tudi vas? Pridite in si oglejte visoko gredo ter ves Permakulturni krog Ruševec, ki ga sestavljajo še eko brunarice, zelene strehe, rastlinska čistilna naprava, tradicionalni slovenski čebelnjak s Kranjsko sivko, pa zeliščni vrt …

NAROČI SE NA E-NOVICE

KONTAKT

Hočko Pohorje 36 n
2208 Pohorje, SLOVENIJA
T: 02 603 63 00
M: 051 625 102
F: 03 757 13 30
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Maja

hvala vam iz srca, nam je bilo pri vas v vaši čudoviti zeleni vasi prečudovito! skratka še enkrat vam hvala, delajte še naprej s srcem, to se čuti povsod.

Nejc

Butični wellness Ruševec je pravo doživetje. Tretmaji so vrhunsko zasnovani in izvedeni ter vključujejo vsa področja wellnessa. Priporočava vsem, ki si želite sprostitve.

Irena

Pohorje in okolica Vile Ruševec je odlična mirna lokacija za pohodništvo in kolesarje, z veliko označenimi potmi vseh težavnosti. Brezplačne malice na postojankah so super ideja.

Maja

Vila Ruševec leži na zelo mirni, hriboviti lokaciji Pohorja. Priporočamo jo vsem, ki iščejo stik s čudovito naravo. Osebje je zelo prijazno, apartmaji so odlično opremljeni.

Simon

Okolica Vile Ruševec je čudovita, Vila pa zelo čista in lepa. Z dodatno ponudbo smo zelo zadovoljni Smučišče je oddaljeno le 2 km, po koncu smučanja pa umik v mirno zavetje Ruševca.

Andreja

Hvala za prečudovit družinski oddih v vašem apartmaju. Vilo Ruševec priporočam vsem. Moji otroci so zelo uživali. Ruško je zakon.

Pomakni se navzgor