Spletna stran www.rusevec.com uporablja piškotke. Z obiskom ter brskanjem po spletni strani se strinjate z uporabo piškotkov. Več o tem..
Ruševec - Zgodba s Pohorja

Vila

Wellness

Zelena vas

Nedelova

ZELENA VAS

Toplotna črpalka – ogrevalni sistemi prihodnosti

Za namene ogravanja tako prosotrov v Vili Ruševec kot ekoloških brunaric v Zeleni vasi Ruševec smo preko Petrolovega Javnega razpisa PETROLURE pridobili del sredstev za vgradnjo toplotne črpalke Clivet tip WBAN 162 po sistemu zrak-voda in s tem zamenjavo dotedanjega režima ogrevanja s kurilnim oljem. Na ta način bomo zmanjšali porabo energije za ogrevanje in izpust CO2. S strani strokovnjakov smo dobili predvidene izračune oziroma ocene prihrankov energije in izpusta CO2, in sicer:

Prihranek energije: 40.653 kWh/leto Prihranek izpusta CO2: 14.391 kg CO2/leto

Sicer pa bodo konkretni rezultati o prihranku vidni in izračunljivi ob koncu prvega letnega obdobja.

ruškov svet

Problem današnjega časa je, da relativno velik del naše oskrbe z energijo sloni na fosilnih gorivih z omejeno zalogo. Glede na stanje nahajališč in omejitev pri mesečnih pridobivanjih se bo v tem stoletju potrebno sprijazniti z izčrpanostjo njihovih zalog. Tukaj so tudi svetovna politika in vojne, ki cene fosilnih goriv ponašajo v višave. Zato je zadnji čas, da nekaj spremenimo in začnemo vsaj razmišljati o uporabi alternativnih oz. obnovljivih virih, ki so tako s strani zaloge kot vrednosti bolj stabilni in dolgoročni.

Obremenjenost okolja z izgorevanjem fosilnih goriv je konstantna in bo tako tudi ostalo, saj se pri izgorevanju sprošča enaka količina okolju škodljivih plinov. Tudi izgorevalne naprave ne morejo teoretično pridobiti več kot 100 % shranjene toplote. Pri električni energiji je to drugače, saj je vir pridobivanja električne energije odločilen za ekološko prednost toplotne črpalke. Globalni trend pridobivanja električne energije gre v celoti v smeri čim večje uporabe alternativnih oblik pridobivanja električne energije (sončne, vodne in vetrne elektrarne), kar pomeni, da bo toplotna črpalka z leti še »čistejša« kot je že.

Toplotna črpalka za delovanje potrebuje le del električne energije za zagon kompresorja, kar predstavlja približno 1/4 toplote za ogrevanje objekta. Preostali del toplote izvira iz toplotnega vira na katerega je TČ priključena, v našem primeru zrak. Razmerje med pridobljeno toploto (energijo) ni porabljeno pogonsko energijo pri TČ-zrak je približno 3,5; pri TČ-zemlja je 4,0 in TČ-voda je 4,5.

Prednosti toplotne črpalke:

 • je ogrevalni sistem prihodnosti,
 • nakup toplotne črpalke je priporočen in delno subvencioniran s strani države,
 • deluje brez nevarnih goriv,
 • drastično zniža stroške ogrevanja (od 35 % do 60 %),
 • drastično zmanjša izpust CO2 v okolje (od 31 % do 59 %),
 • uporablja električno energijo, ki je v primerjavi s fosilnimi gorivi stabilnejša (tako po zalogi, kot ceni),
 • ne izpušča okolju škodljivih plinov,
 •  ne potrebuje dodatnega prostora za zalogo goriva ali plinskega priključka,
 • se amortizira v nekaj letih,
 • uporablja obnovljive vire toplote (zraka ali zemljo),
 • delovanje je tiho,
 • postavitev je zunaj hiše,
 • zasede sorazmerno malo prostora,
 • ne potrebuje skoraj nobenega vzdrževanja,
 • omogoča tako gretje pozimi, kot hlajenje poleti,
 • enostavna za upravljanje in uporabo.

 

NAROČI SE NA E-NOVICE

KONTAKT

Hočko Pohorje 36 n
2208 Pohorje, SLOVENIJA
T: 02 603 63 00
M: 051 625 102
F: 03 757 13 30
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Maja

hvala vam iz srca, nam je bilo pri vas v vaši čudoviti zeleni vasi prečudovito! skratka še enkrat vam hvala, delajte še naprej s srcem, to se čuti povsod.

Nejc

Butični wellness Ruševec je pravo doživetje. Tretmaji so vrhunsko zasnovani in izvedeni ter vključujejo vsa področja wellnessa. Priporočava vsem, ki si želite sprostitve.

Irena

Pohorje in okolica Vile Ruševec je odlična mirna lokacija za pohodništvo in kolesarje, z veliko označenimi potmi vseh težavnosti. Brezplačne malice na postojankah so super ideja.

Maja

Vila Ruševec leži na zelo mirni, hriboviti lokaciji Pohorja. Priporočamo jo vsem, ki iščejo stik s čudovito naravo. Osebje je zelo prijazno, apartmaji so odlično opremljeni.

Simon

Okolica Vile Ruševec je čudovita, Vila pa zelo čista in lepa. Z dodatno ponudbo smo zelo zadovoljni Smučišče je oddaljeno le 2 km, po koncu smučanja pa umik v mirno zavetje Ruševca.

Andreja

Hvala za prečudovit družinski oddih v vašem apartmaju. Vilo Ruševec priporočam vsem. Moji otroci so zelo uživali. Ruško je zakon.

Pomakni se navzgor