Spletna stran www.rusevec.com uporablja piškotke. Z obiskom ter brskanjem po spletni strani se strinjate z uporabo piškotkov. Več o tem..
Ruševec - Zgodba s Pohorja

Vila

Wellness

Zelena vas

Nedelova

ZELENA VAS

Ekološki otok in kompostnik

V ekološkem otoku Ruševec ločujemo odpadke pridelane v času bivanja v Vili Ruševec in Zeleni vasi Ruševec. Ločujemo embalažo, splošne-mešane odpadke, papir in steklo. Na ta način sicer zadovoljimo zakonodaji o ravnanju z odpadki, vsekakor pa osveščamo goste o pomenu ločevanja na varovanje narave.

ruškov svet

Kompostnik je del našega Permakulturnega kroga Ruševec, saj predstavlja kompostiranje kot način za izboljšanje zemlje na "vrtu" oziroma visokih zelenjavno – sadnih gredah. Kompostiranje je posnemanje naravnih procesov. Gozdov, travnikov, pašnikov nihče ne gnoji, pa lepo uspevajo. Tam poteka naravni proces trohnenja, ko narava vse organske snovi pretvori nazaj v gnojilo. Kompost je najnaravnejša pot, da vrtnim tlem vrnemo organsko snov, ki smo ji jo vzeli z odnašanjem plodov. Na kompostnik odlagamo naslednje organske snovi:

 • vrt vse vrtne in kuhinjske organske odpadke,
 • vrtno trato, vejice od striženja in obrezovanja,
 • ovenelo cvetje, odcvetele lončnice,
 • listje,
 • slamo, praprot,
 • papir, lepenko,
 • kokošje perje, mrtve živali in živalski ostanki,
 • volnene in bombažne odpadke (le 100 % volna in bombaž),
 • kostno moko,
 • roževino,
 • žaganje, lesno volno (manjše količine),
 • saje od kurjenja lesa,
 • pepel.

Kompostnik ima dva dela, stene pa imajo med posameznimi deskami odprtine, ki omogočajo dobro izmenjavo zraka. Napravili smo mu tudi pokrov. V prvem delu je zbirališče različnih odpadkov. V drugi del pa na dno položimo narezane vejice, ki delujejo kot drenaža in dovod zraka. Nato natresemo približno 25 cm premešanih odpadkov iz prvega dela, ki jih lahko prekrijemo s hlevskim gnojem. V takšnem zaporedju nalagamo plasti, dokler organske snovi v prvem delu kompostnika ne zmanjka. Komposta nikoli ne tlačimo, vseskozi skrbimo, da je vlažen. Po potrebi ga zalijemo s segreto deževnico ali pa z razredčeno zeliščno gnojnico iz gabeza in kopriv.

Sredina komposta se segreje tudi do 60 stopinj Celzija. Pojavijo se kompostni deževniki, ki proizvajajo dober humus. Kup se znižuje, in ni nared toliko časa, dokler v nejm najdemo deževnike. zato ves čas dodajamo nov material po zgoraj opisanem postopku. Proces pri kompostiranju imenujemo trohnjenje. 

NAROČI SE NA E-NOVICE

KONTAKT

Hočko Pohorje 36 n
2208 Pohorje, SLOVENIJA
T: 02 603 63 00
M: 051 625 102
F: 03 757 13 30
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Maja

hvala vam iz srca, nam je bilo pri vas v vaši čudoviti zeleni vasi prečudovito! skratka še enkrat vam hvala, delajte še naprej s srcem, to se čuti povsod.

Nejc

Butični wellness Ruševec je pravo doživetje. Tretmaji so vrhunsko zasnovani in izvedeni ter vključujejo vsa področja wellnessa. Priporočava vsem, ki si želite sprostitve.

Irena

Pohorje in okolica Vile Ruševec je odlična mirna lokacija za pohodništvo in kolesarje, z veliko označenimi potmi vseh težavnosti. Brezplačne malice na postojankah so super ideja.

Maja

Vila Ruševec leži na zelo mirni, hriboviti lokaciji Pohorja. Priporočamo jo vsem, ki iščejo stik s čudovito naravo. Osebje je zelo prijazno, apartmaji so odlično opremljeni.

Simon

Okolica Vile Ruševec je čudovita, Vila pa zelo čista in lepa. Z dodatno ponudbo smo zelo zadovoljni Smučišče je oddaljeno le 2 km, po koncu smučanja pa umik v mirno zavetje Ruševca.

Andreja

Hvala za prečudovit družinski oddih v vašem apartmaju. Vilo Ruševec priporočam vsem. Moji otroci so zelo uživali. Ruško je zakon.

Pomakni se navzgor