Spletna stran www.rusevec.com uporablja piškotke. Z obiskom ter brskanjem po spletni strani se strinjate z uporabo piškotkov. Več o tem..
Ruševec - Zgodba s Pohorja

Vila

Wellness

Zelena vas

Nedelova

ZELENA VAS

Visoke grede

Za ureditev okolice po koncu izgradnje Zelene vasi Ruševec smo se namesto zasaditve zelenic in grmičevja odločili za zasaditev po principu permakulture, ki zajema visoke grede, medonosne rastline, žive meje, gozdne meje in zazelenitev podpornih zidov. Permakultura govori, da celo najmanjšo zaplato zemlje lahko spremenimo v krasen in rodoviten vrt, če delamo v sožitju z naravo.

visoka greda

Visoka greda je še ena od idej v permakulturi. Prvi naj bi visoke grede že uporabljali Kitajci, pojavljale pa so se tudi v srednjeveški Evropi. S pridelovanjem zelenjave na visokih gredah, prihranimo prostor, olajšamo in poenostavimo dostop do grede, zelenjava pa z veseljem uspeva. Poznamo dve obliki visokih gred  in sicer:

  • podprte ravne grede,
  • izbočene grede.

Da bomo želi čim več, kar smo posejali in posadili je potrebno izdelati načrt za vrt ter pravilno zasnovati gredice:

1. Grede je potrebno pravilno umestiti glede na smeri neba, in sicer sever-jug.

2. Grede je potrebo pravilno obrniti glede na sončno in senčno lego, saj bomo na senčni strani gojili zelenjavo, ki ima raje senčno lego in manj sonca, na sončni pa tiste z večjo potrebo po toploti in sončnih žarkih.

3. Pomembna je primerna velikost grede, in sicer naj bo greda dolga in široka največ 150 centimetrov ter visoka med  80 - 120 centimetri.

4. Ključnega pomena je pravilno zaporedje plasti:

  • 1. plast – drenaža  v maksimalni višini 50 cm, oleseneli odpadki, suhe veje ali dračje,
  • 2. plast – navzdol obrnjeni kosi travne ruše, ki smo jih ob začetku odstranili in shranili,
  • 3. plast – vlažno listje,
  • 4. plast – 5 centimetrov zemlje,
  •  5. plast – 5 centimetrov komposta,
  •  6. plast – 3 centimetre šote,
  • 7. Plast – 15 centimetrov vrtne zemlje.

 Visoko gredo lahko obložimo z lesom ali kamni. Po možnosti gredo naredimo jeseni, da se do spomladi sesede na 75 centimetrov.

Vas zanima izdelava visoke grede?

Izdelava visoke grede

 

FOTOGALERIJA >>

NAROČI SE NA E-NOVICE

KONTAKT

Hočko Pohorje 36 n
2208 Pohorje, SLOVENIJA
T: 02 603 63 00
M: 051 625 102
F: 03 757 13 30
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Maja

hvala vam iz srca, nam je bilo pri vas v vaši čudoviti zeleni vasi prečudovito! skratka še enkrat vam hvala, delajte še naprej s srcem, to se čuti povsod.

Nejc

Butični wellness Ruševec je pravo doživetje. Tretmaji so vrhunsko zasnovani in izvedeni ter vključujejo vsa področja wellnessa. Priporočava vsem, ki si želite sprostitve.

Irena

Pohorje in okolica Vile Ruševec je odlična mirna lokacija za pohodništvo in kolesarje, z veliko označenimi potmi vseh težavnosti. Brezplačne malice na postojankah so super ideja.

Maja

Vila Ruševec leži na zelo mirni, hriboviti lokaciji Pohorja. Priporočamo jo vsem, ki iščejo stik s čudovito naravo. Osebje je zelo prijazno, apartmaji so odlično opremljeni.

Simon

Okolica Vile Ruševec je čudovita, Vila pa zelo čista in lepa. Z dodatno ponudbo smo zelo zadovoljni Smučišče je oddaljeno le 2 km, po koncu smučanja pa umik v mirno zavetje Ruševca.

Andreja

Hvala za prečudovit družinski oddih v vašem apartmaju. Vilo Ruševec priporočam vsem. Moji otroci so zelo uživali. Ruško je zakon.

Pomakni se navzgor