Spletna stran www.rusevec.com uporablja piškotke. Z obiskom ter brskanjem po spletni strani se strinjate z uporabo piškotkov. Več o tem..
Ruševec - Zgodba s Pohorja

Vila

Wellness

Zelena vas

Nedelova

ZELENA VAS

Rastlinska čistilna naprava – RČN

Rastlinska čistilna naprava Ruševec (v nadaljevanju RČN) posnema samočistilno sposobnost naravnih sistemov mokrišč ter kompostnih gred čiščenja voda preko proda in razvoja mikroorganizmov (primarno) ter močvirske vegetacije (sekundarno). S fizikalnimi in biokemijskimi procesi tako zagotavlja učinkovito čiščenje organskih, dušikovih in fosforjevih spojin, težkih kovin ter drugih strupenih snovi, tako za potrebe sekundarnega kot terciarnega čiščenja.

ruškov svet

Naprava deluje po naslednjem sistemu:

 • V RČN se iztekajo delno prečiščene odpadne vode iz usedalnikov oz. zadrževalnikov, kjer že pred tem poteka mehanično čiščenje odpadnih voda.
 • Običajno  je RČN sestavljena iz dveh gred, prve filtrirne ter druge čistilne, ki ju oblikujemo razgibano, glede na oblikovanost danega prostora in skladno s nagibom terena. Opcijsko je možno umestiti tudi tretjo kompostno gredo, v katero se črpa mulj iz usedalnika.
 • Rastlinske grede so oblikovane v plitke vodotesne bazene, obložene s PH-DE folijo ter napolnjene s površino substrata, ki je navadno mešanica različnih vrst peska oz. proda, v katerem živijo mikroorganizmi in je zasajena močvirska vegetacija, in sicer navadni trs, iris, perunika, šaši ter druge vlagoljubne rastline.
 • Osnovni procesi, ki se v RČN dogajajo, so adsorbcija, mineralizacija, aerobna in anaerobna razgradnja. Glavni delež čiščenja prispevajo aerobne in anaerobne bakterije, ki žive na koreninah ali med njimi (80% čiščenja), ostalih 20% čiščenja predstavljajo rastline z vezavo mineralnih snovi (npr. fosfate, nitrate) ter mnogih strupenih snovi v rastlinska tkiva.

Slika1: Prerez skozi gredo rastlinske čistilne naprave (Slikovno gradivo je last podjetja Limnos d.o.o., uporabljeno z njihovim dovoljenjem.)

 • Onesnažena voda, ki priteče v RČN se s pomočjo mikroorganizmov in rastlin očisti. Večji delci, ki jih rastline in mikroorganizmi ne morejo uporabiti za življenje, se zadržijo (usedejo) na dnu RČN. Voda se skozi sistem pretaka vertikalno ali horizontalo glede na dani teren in  način umestitve RČN. Zaradi naravnega pretoka vode pod površino substrata težav z razvojem insektov in smradu ni.
 • Iztok je lahko speljan v bližnjo ponikovalnico ali služi kot okrasni bajer oziroma ribnik, v katerem lahko živijo tako ribe kot različne vlagoljubne rastline (lokvanj), najbolje pa je prečiščeno vodo zbirati ter jo ponovno uporabiti, npr. za zalivanje, kot protipožarno vodo itd.
 • Stroškov obratovanja predvidoma ni, saj rastlinska čistilna naprava za delovanje praviloma ne potrebuje energije in strojne opreme.
 • Potreben prostor za umestitev RČN se določi na osnovi proizvedene količine odpadne vode na enega človeka, in sicer 2,5 kvadratnega metra na osebo.
 • Sicer se RČN uporablja za čiščenje: - komunalnih odpadnih vod (naselja, turistični centri, naravni parki),
  - industrijskih odpadnih vod,
  - izcednih vod z odlagališč odpadkov in
  - padavinskih odtokov s cest.

Slika 2: Delovanje rastlinske čistilne naprave (Slikovno gradivo je last podjetja Limnos d.o.o., uporabljeno z njihovim dovoljenjem.)

 

NAROČI SE NA E-NOVICE

KONTAKT

Hočko Pohorje 36 n
2208 Pohorje, SLOVENIJA
T: 02 603 63 00
M: 051 625 102
F: 03 757 13 30
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Maja

hvala vam iz srca, nam je bilo pri vas v vaši čudoviti zeleni vasi prečudovito! skratka še enkrat vam hvala, delajte še naprej s srcem, to se čuti povsod.

Nejc

Butični wellness Ruševec je pravo doživetje. Tretmaji so vrhunsko zasnovani in izvedeni ter vključujejo vsa področja wellnessa. Priporočava vsem, ki si želite sprostitve.

Irena

Pohorje in okolica Vile Ruševec je odlična mirna lokacija za pohodništvo in kolesarje, z veliko označenimi potmi vseh težavnosti. Brezplačne malice na postojankah so super ideja.

Maja

Vila Ruševec leži na zelo mirni, hriboviti lokaciji Pohorja. Priporočamo jo vsem, ki iščejo stik s čudovito naravo. Osebje je zelo prijazno, apartmaji so odlično opremljeni.

Simon

Okolica Vile Ruševec je čudovita, Vila pa zelo čista in lepa. Z dodatno ponudbo smo zelo zadovoljni Smučišče je oddaljeno le 2 km, po koncu smučanja pa umik v mirno zavetje Ruševca.

Andreja

Hvala za prečudovit družinski oddih v vašem apartmaju. Vilo Ruševec priporočam vsem. Moji otroci so zelo uživali. Ruško je zakon.

Pomakni se navzgor