Spletna stran www.rusevec.com uporablja piškotke. Z obiskom ter brskanjem po spletni strani se strinjate z uporabo piškotkov. Več o tem..
Ruševec - Zgodba s Pohorja

Vila

Wellness

Zelena vas

Nedelova

ZELENA VAS

Zelena streha

V Zeleni vasi Ruševec smo se odločili za naravno stršno kritino, po načelu ekstenzivne zazelenitve. Strehe ekoloških brunaric so prekrite z mineralnim substratom, kateremu so primečani potaknjenci supine rastlin Sedumov (homuljice), primernih nadmorski višini ter danim dejavnikom Pohorja.

ruškov svet

Ali ste vedeli?

V mestih stavbe in ostala infrastruktura pokriva več kot 90 % naravnih tal, rastlinja skoraj ni, temperaturna nihanja so večja, vlažnost zraka je nižja, v zraku se zadržuje več škodljivih snovi, zaradi goste pozidave in visokih objektov ni naravnega prehoda vetra, hrup se bolj širi in še bi lahko naštevali. Vsi ti posegi v naravno okolje negativno vplivajo na naše psihično in fizično počutje.

Z različnimi ukrepi se v drugih državah borijo za izboljšanje in dvig kvalitete življenja, eden od teh je tudi OZELENITEV STREH.

Sicer pa je danes zelena streha razširjena predvsem v skandinavskih deželah, pri nas se skoraj ne pojavlja ali pa je zgolj velika izjema. Vendar pa je v zadnjem obdobju zaznati premike tudi na srednjeevropskih tleh, zelena streha postaja vedno bolj cenjena in vedno pogosteje uporabljana.

Zelena ravna streha je rešitev, ki nam prinese nove zelene površine ter pripomore k lepšemu videzu in ohranjanju ravnovesja v naravi.

Z ozelenjevanjem prispevamo k minimiziranju negativnih učinkov nasičene klasične gradnje, in sicer:

 • izboljša se mikroklimo okolja kjer živimo,
 • padavinska voda počasi izhlapeva,
 • poveča se vlažnost zraka,
 • poveča se masa strehe in s tem tudi njena toplotna akumulativnost in izolativnost,
 • rastline na strehi so tudi dober naravni čistilec - »filter« zraka,
 • boljša protipožarna in protihrupna zaščita objekta,
 • sama streha je zaščitena pred mahanskimi poškodbami in UV sevanji,
 • trajnost strehe je daljša, ob kakovostni izdelavi in primernem vzdrževanju tudi od 70 – 100 let,
 • namesto monotone kritine, neurejene površine dobimo estetsko urejeno »zeleno površino«,
 • razbremenitev kanalizacijskega sistema, ker se več vode akumulira na strehi, kjer jo počasi porabi rastlinski svet,
 • nevarnost poplav je manjša.

O zasaditvi »zelene strehe« na ekoloških bruinaricah Zelene vasi Ruševec smo dobro razmislili, se posvetovati s strokovnjaki ter analizirali vse dejavnike vplivanja na delovanje »zelene strehe«, kot so:

 • klimatski pogoji (vlaga, suša, veter),
 • pravilna izbira rastlin in pravilna zasaditev,
 • nosilnost strehe,
 • tehnična izvedba strehe in
 • ustrezna hidroizolacija strehe.

Ko smo predelali vse pogoje smo se morali odločiti še za primerno izbiro ozelenitve, substrata in rastlin. Glede na višjo nadmorsko višino in ekstremne vremenske pogoje je bila izmed vseh možnosti najbolj primerna ekstenzivna zazelenitev:

1. Biotopska
Vegetacijsko plast predstavlja izključno avtohtono, samoraslo rastlinstvo, kot so trave in mahovi, ki ne potrebuje posebne nege.

2. Ekstenzivna
 Je manj obremeniln za streho in manj zahtevna za vzdrževanje. Zasajene so nizkorastoče rastline, kot so nagelj, perunika, rman, netresk, sivka, bor, pušpan, trave, odporne na sušo, mahovi, lahko celo kaktusi, ki so odporni na zmrzal. Ekstenzivna ozelenitev potrebuje nego samo v začetnem obdobju, dokler se rastline popolnoma ne zarastejo. Primerna je tako za ravne strehe kot tudi za strehe z naklonom. Plast substrata pod zasaditvijo naj bo debeline 5 do 20 cm.

3. Intenzivna
Je precej obremenilna za streho in tudi izjemno zahtevna za vzdrževanje. Vegetacijsko plast predstavljajo večinoma grmovnice in nizkorastoča drevesa kot so javor, bor, hortenzija, vrtnice vzpenjavke,… Te zahtevajo stalno vzdrževanje, gnojenje in zalivanje. V zadnjem času pa je šla intenzivna ozelenitev celo tako daleč z razvojem, da omogoča tudi postavitev raznih vodnjakov, potk in pregrad. Potrebna je substratna podlaga debeline 12 do 60 cm.

4. Prestavljiva
Predstavljajo jo rastline v večjih in manjših posodah in jo lahko po želji kombiniramo z intenzivno ali ekstenzivno ozelenitvijo. Najprimernejše rastline so majhne ali srednje velike listopadne grmovnice, ki naj bodo odporne proti zmrzali. Primerni so tudi počasneje rastoči iglavci.

NAROČI SE NA E-NOVICE

KONTAKT

Hočko Pohorje 36 n
2208 Pohorje, SLOVENIJA
T: 02 603 63 00
M: 051 625 102
F: 03 757 13 30
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Maja

hvala vam iz srca, nam je bilo pri vas v vaši čudoviti zeleni vasi prečudovito! skratka še enkrat vam hvala, delajte še naprej s srcem, to se čuti povsod.

Nejc

Butični wellness Ruševec je pravo doživetje. Tretmaji so vrhunsko zasnovani in izvedeni ter vključujejo vsa področja wellnessa. Priporočava vsem, ki si želite sprostitve.

Irena

Pohorje in okolica Vile Ruševec je odlična mirna lokacija za pohodništvo in kolesarje, z veliko označenimi potmi vseh težavnosti. Brezplačne malice na postojankah so super ideja.

Maja

Vila Ruševec leži na zelo mirni, hriboviti lokaciji Pohorja. Priporočamo jo vsem, ki iščejo stik s čudovito naravo. Osebje je zelo prijazno, apartmaji so odlično opremljeni.

Simon

Okolica Vile Ruševec je čudovita, Vila pa zelo čista in lepa. Z dodatno ponudbo smo zelo zadovoljni Smučišče je oddaljeno le 2 km, po koncu smučanja pa umik v mirno zavetje Ruševca.

Andreja

Hvala za prečudovit družinski oddih v vašem apartmaju. Vilo Ruševec priporočam vsem. Moji otroci so zelo uživali. Ruško je zakon.

Pomakni se navzgor