Spletna stran www.rusevec.com uporablja piškotke. Z obiskom ter brskanjem po spletni strani se strinjate z uporabo piškotkov. Več o tem..
Ruševec - Zgodba s Pohorja

Vila

Wellness

Zelena vas

Nedelova

EKO TURIZEM

Trajnostni - zeleni turizem

Trajnostni turizem so okolju prijazna trajnostna potovanja v destinacije, kjer so flora, favna in kulturna dediščina primarne atrakcije in kjer so vplivi podnebja minimizirani.

Izbiranje zelenih potovalnih destinacij pomeni podporo lokalnim restavracijam in hotelom, nakupu izdelkov domače obrti, uporabo storitev lokalnih prebivalcev s ciljem pomagati njihovemu gospodarstvu in čim bolj zmanjšati negativne vplive na okolje ter družbeno skupnost.

Izvorno se v poslovanju termin »ZELEN« nanaša na okoljske zadeve, vendar danes zaobjema vse poglede trajnostnega razvoja, ki temelji na štirih osnovnih principih (UNWTO):

  • okoljski vidik – Čim bolj zmanjšati onesnaženost zraka, vode in zemlje ter količine odpadkov, ki jih ustvarjajo turistični ponudniki ter obiskovalci. Ohranjati in krepiti kakovost ter značilnost krajinske krajine, zavarovati in ohranjati naravna območja, habitate in prosto živeče rastline ter živali.
  • družbeni vidik – Ohranjati in izboljševati kakovost življenja v lokalnih skupnostih, spoštovati ter krepiti kulturno in zgodovinsko dediščino, tradicijo in raznolikost destinacije.
  • gospodarski vidik – Zagotoviti konkurenčnost in sposobnost preživetja turističnih destinacij in podjetij, da se bodo lahko še naprej razvijala in prinašala koristi na dolgi rok,
  • podnebni vidik- v zadnjem obdobju se zgornjim trem stebrom dodaja še vidik podnebnih sprememb,kjer je cilj zmanjšati vplive turizma na podnebje in povečati prilagajanje turizma podnebnim spremembam.
  • korporativni družbeno odgovorni vidik (corporate social responsibility, CSR) - Da je podjetje resnično »zeleno«, mora vključevati trajnostno usmerjeno odločanje na vseh ravneh organizacije.

Podnebne spremembe in okoljska problematika so dandanes postali eden izmed ključnih izzivov na globalni ravni. To se kaže tudi v turizmu; v obnašanju, željah, zahtevah in pričakovanjih turistov oz. gostov. Vrednote in obnašanje potrošnikov se znatno spreminjajo. Raziskave kažejo, da so potrošniki vedno bolj naklonjeni zelenim možnostim. Tukaj zeleni turizem odigra pomembno vlogo, saj se v sklopu celotne zelene – trajnostne zgodbe turistom ponuja odgovorni pristop do narave in okolja. Eden od glavnih motivov potovanj je namreč prav odkrivanje naravne in kulturne krajine oziroma dediščine ter užitek v sprostitvi, ki jo prinaša lepa ohranjena narava ter aktivnosti v njej.

Strategija razvoja slovenskega turizma 2012-2016

Dobro ohranjena narava in naravne danosti so ključna konkurenčna prednost Slovenije, iz katere izhaja krovna zgodba in temeljna področja turistične ponudbe Slovenije. To utrjuje znamko Slovenije in slovenskega turizma - I FEEL SLOVENIA.

Slovenija je zelena dežela. Z gozdnimi prostranstvi, razkošjem čistih in zdravilnih voda, ohranjanjem izjemne biotske raznovrstnosti, dobro ohranjeno krajinsko pestrostjo, številnimi naravnimi vrednotami, zavezo trajnostnemu razvoju se uvršča med zelene posebnosti Evrope. Glavna ciljna skupina za obisk Slovenije kot turistične destinacije so ljubitelji narave. Zelene danosti že same po sebi zagotavljajo izjemne možnosti za šport in rekreacijo. Slovenija je že desetletja želeni cilj ljubiteljev pohodništva, kolesarjenja, raznovrstnih vodnih športov in drugih oblik aktivnega preživljanja prostega časa v tesnem stiku z naravo. Ljubitelji narave in aktivnega življenja imajo jasen cilj - ohranjanje zdravja in dobrega počutja. Naravne danosti, nadgrajene z aktivnostmi in doživetji v privlačne turistične proizvode visoke dodane vrednosti, so odlično izhodišče za zadovoljitev ključnih potreb in želja ciljne skupine turistov.

Bistvo je temeljna usmeritev v trajnostni razvoj, skrb za ekonomsko, družbeno-kulturno in naravno okolje, menedžment okoljskih vplivov in kakovosti okolja, prehod v nizkoogljično družbo itd. Kot je bilo že poudarjeno, je prav trajnostni razvoj tisti strateški temelj, ki narekuje nadaljnje korake in projekte ter po katerem nas bo mednarodna strokovna in širša skupnost prepoznala kot odlično, zeleno, aktivno in zdravo destinacijo, s katero je veselje poslovati in jo obiskati.

O povedanem lahko ugotovimo, da je zeleni turizem širok pojem, pri čemer si ga je Slovenija zadala kot temeljno usmeritev razvoja turizma v prihodnje. Za enkrat ima le barvo, ki je zelena, zdi pa se, da nas čaka še veliko dela na področju naših miselnih procesov.

   
Zelena listina
Zeleni karakter destinacije
 
Zelena ekipa
 

NAROČI SE NA E-NOVICE

KONTAKT

Hočko Pohorje 36 n
2208 Pohorje, SLOVENIJA
T: 02 603 63 00
M: 051 625 102
F: 03 757 13 30
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Maja

hvala vam iz srca, nam je bilo pri vas v vaši čudoviti zeleni vasi prečudovito! skratka še enkrat vam hvala, delajte še naprej s srcem, to se čuti povsod.

Nejc

Butični wellness Ruševec je pravo doživetje. Tretmaji so vrhunsko zasnovani in izvedeni ter vključujejo vsa področja wellnessa. Priporočava vsem, ki si želite sprostitve.

Irena

Pohorje in okolica Vile Ruševec je odlična mirna lokacija za pohodništvo in kolesarje, z veliko označenimi potmi vseh težavnosti. Brezplačne malice na postojankah so super ideja.

Maja

Vila Ruševec leži na zelo mirni, hriboviti lokaciji Pohorja. Priporočamo jo vsem, ki iščejo stik s čudovito naravo. Osebje je zelo prijazno, apartmaji so odlično opremljeni.

Simon

Okolica Vile Ruševec je čudovita, Vila pa zelo čista in lepa. Z dodatno ponudbo smo zelo zadovoljni Smučišče je oddaljeno le 2 km, po koncu smučanja pa umik v mirno zavetje Ruševca.

Andreja

Hvala za prečudovit družinski oddih v vašem apartmaju. Vilo Ruševec priporočam vsem. Moji otroci so zelo uživali. Ruško je zakon.

Pomakni se navzgor