Spletna stran www.rusevec.com uporablja piškotke. Z obiskom ter brskanjem po spletni strani se strinjate z uporabo piškotkov. Več o tem..
Ruševec - Zgodba s Pohorja

Vila

Wellness

Zelena vas

Nedelova

Zgodovina savnanja in pomen finske savne

Kopeli za potenje so stare skoraj toliko kot človek. Na začetku so bili obiski v savni religioznega pomena. Skiti so to počeli za pregrevanje in očiščenje. Pozneje je to prešlo v sprostitvene namene, še kasneje pa v rekreativne in zdravilne. Izkopanine dokazujejo, da so se savnali že antični Grki in Rimljani v tretjem stoletju našega štetja, Egipčani ter Kitajci pa že stoletja pred tem. Povsod so uporabljali iste elemente: ogenj, segreto kamenje, zrak in vodo.

Namen je bil pri vseh enak, pregreti telo, z znojenjem odstraniti škodljive snovi, spodbuditi presnovo, očistiti kožo, okrepiti zdravje in imunski sistem, izboljšati spanec ter izboljšati razpoloženje.

Po drugi svetovni vojni so se savnali predvsem zdravniki, medicinske sestre, terapevti, športniki in nekateri rekreativci. Okrog l.1950 pa je savnanaje pridobilo terapevtski namen. Savne so tako postale sestavni del univerzitetnih klinik, zdravilišč in bolnišnic za zdravljenje cirkulatornih ter kardiovaskularnih motenj oziroma kot terapija pri astmi in revmatskih obolenjih širom po Evropi. 

Pomen finske savne

Ko govorimo o finski savni, po navadi govorimo o tipu savne z visoko temperaturo (od 70 do 100 stopinj Celzija) in nizko relativno zračno vlago (od 20 % do 5 %), ki je na Finskem postal popularen že pred tisoč leti.

Savne so na Finskem kot pri nas televizorji, vsak ima eno in savna ne šteje za luksuzno zadevo, ampak za način življenja. Lahko jih najdemo v domovih, pisarnah, bolnišnicah in celo v zaporih, saj je na Finskem savna že bolj nuja, brez katere ne morejo živeti niti zaporniki.

V savni Finci ostanejo od 30 minut pa tudi tja do dveh ur, takoj po izstopu iz savne pa se ohladijo v jezeru ali bazenu. Če je zima, se Finci lahko tudi povaljajo v snegu, da se ohladijo. Procesu sledi pijača ali dve. Potem se postopek začne znova, v savno in iz nje stopijo še dvakrat. Težko si je predstavljati, da bi preživel toliko časa na dan v savni, a za Fince brez tega dan ni popoln. Ljudje se tam srečujejo s sorodniki in prijatelji, tam se sklepajo posli. Kot gremo pri nas na primer v kino, nogometno tekmo, gredo Finci v savno. To je njihov način življenja.

Rezervacije

tel.: +386 2 603 63 00

mob.: +386 51 62 51 02

informacije: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 Rezervacija

Darilni bon

NAROČI SE NA E-NOVICE

KONTAKT

Hočko Pohorje 36 n
2208 Pohorje, SLOVENIJA
T: 02 603 63 00
M: 051 625 102
F: 03 757 13 30
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Maja

hvala vam iz srca, nam je bilo pri vas v vaši čudoviti zeleni vasi prečudovito! skratka še enkrat vam hvala, delajte še naprej s srcem, to se čuti povsod.

Nejc

Butični wellness Ruševec je pravo doživetje. Tretmaji so vrhunsko zasnovani in izvedeni ter vključujejo vsa področja wellnessa. Priporočava vsem, ki si želite sprostitve.

Irena

Pohorje in okolica Vile Ruševec je odlična mirna lokacija za pohodništvo in kolesarje, z veliko označenimi potmi vseh težavnosti. Brezplačne malice na postojankah so super ideja.

Maja

Vila Ruševec leži na zelo mirni, hriboviti lokaciji Pohorja. Priporočamo jo vsem, ki iščejo stik s čudovito naravo. Osebje je zelo prijazno, apartmaji so odlično opremljeni.

Simon

Okolica Vile Ruševec je čudovita, Vila pa zelo čista in lepa. Z dodatno ponudbo smo zelo zadovoljni Smučišče je oddaljeno le 2 km, po koncu smučanja pa umik v mirno zavetje Ruševca.

Andreja

Hvala za prečudovit družinski oddih v vašem apartmaju. Vilo Ruševec priporočam vsem. Moji otroci so zelo uživali. Ruško je zakon.

Pomakni se navzgor