Spletna stran www.rusevec.com uporablja piškotke. Z obiskom ter brskanjem po spletni strani se strinjate z uporabo piškotkov. Več o tem..
Ruševec - Zgodba s Pohorja

Vila

Wellness

Zelena vas

Nedelova

Permakulturni krog Ruševec

“Narava je mogočna, če le-to hočemo videti. Moč narave je neskončna, če le-to hočemo občutit. Narava je naša prijateljica, če mi le-to hočemo. Narava je kruta, če mi tako hočemo. Narava ni samoumevna, to bi morali vedeti vsi. Narava je moč, ki ji jo nosimo v sebi, samo, da tega velikokrat ne vemo. Odprimo svoje ozkogledne misli, namenimo nekaj časa za razmislek….in IZBERIMO NARAVO!”

Z izgradnjo permakulturnega kroga želimo goste Vile in Zelene vasi Ruševec seznaniti z zakonitostmi narave, jim predstaviti pomen ohranjanja le-te in jih ozavestiti o vplivu narave in njenih lepot na njih same. Permakulturini krog je namenjen tudi za izobraževalne namene, za tiste, ki že razumevajo ali želijo razumeti naravo v polnem pomenu besede. Smo vas mogoče prepričali? Bi vas zanimalo kako poteka izgradnja takšne vasi? Potem ste vljudno vabljeni na Pohorje k Rušku, saj boste tako (p)ostali prijatelji narave tudi vi!«


Zelena vas
Naravni plavalni ribnik
Zbiralnik vode
Zelena streha
EKO bungalovi
Rastlinska čistilna naprava
Toplotna črpalka
Ekološki otok in kompostnik
Čebelnjak
Zeliščni vrt
Visoke grede

 

Zeliščni vrt – Z modeom zeliščnega vrta želimo predstaviti del rastlinstva na območju Pohorja, s posebnostjo gojenja na nadmorski višini 1100 m ter predstaviti pomen zeliščarstva za samozdravljene. Kot zanimivost ponujamo zeliščno spiralo, steno iz pohorskega tonalita in hotel za žuželke.

Čebelnjak – Z umestitvijo tradicionalnega slovenskega čebelnjaka poizkušamo povzeti celoten pomen čebel in čebelarstva oz. apikulture. Izpostaviti želimopomen pridelave in uporabe medu in ostalih čebeljih izdelkov, pomen razvoja in zdravilnih učinkov apiterapije, kot alternativne oblike zdravljenja in še mnogo več.

Ekološki otok in kompostnik – V urejenem ekološkem otoku vestno ločujemo odpadke proizvede v času bivanja v Zeleni vasi Ruševec in Vili Ruševec. Goste želimo ozavestiti o pomenu ločevanja odpadkov, skrbi za okolje ter koristnosti kompostiranja bioloških odpadkov.

Toplotna črpalka – z vgradnjo toplotne črpalke po sistemu zrak-voda je naš namen izkoristiti obnovljive vire energije za namene ogrevanja tako Vile Ruševec kot eko brunaric Zelene vasi Ruševec, pri tem pa seveda zmanjšati porabo energije in izpust CO2.

Rastlinska čistina naprava ali RČN – je "naravna tehnologija". Čiščenje komunalnih odplak s pomočjo samočistilnih sposobnosti naravnih ekosistemov. Čiščenje preko proda in rastlin je vrhunska mojstrovina narave.

   

Eko bungalovi – Za vas smo postavili 5 eko brunaric s površino 35 m² s spalno galerijo. Brunarice so v celostni podobi ekološke izgradnje, kjer smo težili k izbiri lokalnega naravnega gradbenega materiala lokalnih ali vsaj slovenskih proizvajalcev. Sistem izgradnje je naravnan pasivno in ekološko in sledi kanadski tehnologiji gradnje brunaric Log Homes, le da je v našem primeru osnovni material smrekova bruna fi 35 cm, strešna in stenska izolacija je iz naravne bio ovčje volne, uporabili smo narave zaščite lesa v kombinaciji z naravnim mineralnim pigmentom, kvalitetno stavbno pohištvo, masivno pohištvo, naravna bio volnena posteljna garnitura...

Zelena streha – strehe eko brunaric so prekrite z naravno 10 cm strešno kritino iz mineralnega substrata in ekstenzivno zazelenitvijo s skupino sedumov oziroma homuljic. Prednosti zelenih streh so boljša toplotna in zvočna izolacija, protipoplavna zaščita, boljša kakovost zraka, omogoča življenjski prosotr za mnoge rastline in živali.

   

Zbiralnik vode – v 10 m³ v zemljo vkopan zbiralnik vode se steka odvečna količina vode, deževnice z dela strehe Vile Ruševec, kar predstavljala glavni vir za zalivanje vegertacije, spiranje in drugo.

Naravni bio ribnik – z naravnim vodnim ekosistemom želimo gostu zagotoviti naraven stik z vodo, kot osnovnim elementom narave. Združitev okrasnega ribnika z gojenjem vodnih rastlin ter predstavitev štirih osnovnih primerov tipičnih pohorskih kamnin je popolna kombinacija za ekološke navdušence.

Permakulturni vrt z visokimi gredami – z umestitvijo modelov visokih sadno-zelenjavnih gred namesto trat, želimo gostom predstavili pomen samooskrbe po sistemu naravnega tokokroga, z malo truda do večjega pridelek. *Izgradnja v letu 2014.

 

Permakulturni krog Ruševec >>

NAROČI SE NA E-NOVICE

KONTAKT

Hočko Pohorje 36 n
2208 Pohorje, SLOVENIJA
T: 02 603 63 00
M: 051 625 102
F: 03 757 13 30
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Maja

hvala vam iz srca, nam je bilo pri vas v vaši čudoviti zeleni vasi prečudovito! skratka še enkrat vam hvala, delajte še naprej s srcem, to se čuti povsod.

Nejc

Butični wellness Ruševec je pravo doživetje. Tretmaji so vrhunsko zasnovani in izvedeni ter vključujejo vsa področja wellnessa. Priporočava vsem, ki si želite sprostitve.

Irena

Pohorje in okolica Vile Ruševec je odlična mirna lokacija za pohodništvo in kolesarje, z veliko označenimi potmi vseh težavnosti. Brezplačne malice na postojankah so super ideja.

Maja

Vila Ruševec leži na zelo mirni, hriboviti lokaciji Pohorja. Priporočamo jo vsem, ki iščejo stik s čudovito naravo. Osebje je zelo prijazno, apartmaji so odlično opremljeni.

Simon

Okolica Vile Ruševec je čudovita, Vila pa zelo čista in lepa. Z dodatno ponudbo smo zelo zadovoljni Smučišče je oddaljeno le 2 km, po koncu smučanja pa umik v mirno zavetje Ruševca.

Andreja

Hvala za prečudovit družinski oddih v vašem apartmaju. Vilo Ruševec priporočam vsem. Moji otroci so zelo uživali. Ruško je zakon.

Pomakni se navzgor