Spletna stran www.rusevec.com uporablja piškotke. Z obiskom ter brskanjem po spletni strani se strinjate z uporabo piškotkov. Več o tem..
Ruševec - Zgodba s Pohorja

Vila

Wellness

Zelena vas

Nedelova

Permakultura v Sloveniji

Pravo vprašanje v duhu novega časa se glasi: "Kako nam lahko spoznanja eko kmetijstva, biodinamike in permakulture pomagajo reševati težave, s katerimi se dandanes srečujemo?"

Odgovore na temo permakulture in biodinamike so predstavili biodinamiki Pomurja. K sodelovanju so povabili permakulturnega načrtovalca Tomislava Gjerkeša, ki je pripravil načrt za učni poligon semenjenja rastlin. Tako sta se biodinamika in permakultura prvič pojavili skupaj, z željo, da z roko v roki služita človeku.

»Čeprav sta si v izhodiščih različni, sta to dve veji ekološke kmetijske samozadostnosti. Permakultura obsega širše človekovo bivanje in se prvotno ukvarja z razporeditvijo elementov okolja ter s povezavami med različnimi sistemi človekovega bivanja (ekosistem, bivališče, energetski sistemi, ekonomski sistemi, medčloveški odnosi) ter je bolj načrtovalske narave. Biodinamika pa kmetijo vidi kot zaključeni organizem in se poglobljeno ukvarja s pridelavo hrane,« pravi Tomi Gjerkeš.

"Vrt je eden izmed človekovih osnovnih bivanjskih prostorov, kjer dobimo zdravo in kakovostno hrano ter izkušnjo izpolnjenosti ob opazovanju zaključenih ciklov. Industrializiranemu človeku nudi tudi prepotrebni stik z zemljo in povezavo z Naravo."

Sklenjeni krogotok na vrtu nas sooči s semeni, ki so povezava enega cikla z drugim. V otopelem okolju vsakdana se težko zavedamo pomena pridelave svojega semena. Če pa upoštevamo nestanovitno obdobje, ki kar kliče po večjih pretresih bivajočega, je lastna pridelava semen najpomembnejši vidik prehrambne verige. Pipica za nafto se zapre in že smo lačni. Se lahko poglobite v resnost te naše ranljivosti?

"Ne zaupate semenom sodobne pridelave? Bi radi kakovostno ohranjali našo prehrambno zapuščino, prilagojeno našemu podnebju? Samooskrba? Samostojnost? Svoboda?"

"Zavedanje o globalizaciji me motivira in mi pomeni odgovornost. Usposabljanje ljudi za trajno bivanje pa je moja poklicna pot. Učni poligon semenjenja rastlin v Gornji Radgoni je spodbuda na področju kmetijstva, ki dokazuje, da se je mogoče pridelave hrane lotiti z drugačno etiko, z manjšo porabo energije ter z drugačnimi metodami in orodji. Z več človeka in drugačnimi izidi. Stvari niso nove, nove so povezave, novo je odpiranje širši javnosti, nova je dojemljivost ljudi.« povzame svoje misli Gjerkeš.

»Travnik, velikosti približno 400 m2, sem ogradil s sončno pastjo, s polkrožnim lokom, obrnjenim proti soncu. S tem nastane mikroklimatsko območje, ki je značilno za južnejše kraje. Jeseni bomo zasadili sadno drevje in grmičevje, za izboljšanje zemlje pa smo sončno past zasadili s topinamburjem, konopljo, višino predstavljajo še koruza in sončnice, v nižjih plasteh pa je zasejana ajda. Ko bodo drevesa rasla, bomo enoletnice postopoma umikali. Končni rezultat bo gozdni vrt, ki je stabilna in samooskrbna združba dreves, grmičevja in pokrivnih rastlin, ki človekovo dejavnost omejuje skoraj samo na pobiranje pridelka."

"Tudi otroci so del permakulture. Povezave med generacijami stabilizirajo socialno okolje in povečujejo možnosti razvoja. Na drugi delavnici, ki jo je zaznamovala zasaditev gredic, so otroci enakopravno zasajali in tkali vezi s prostorom in z odraslimi. V prihodnje upam, da bomo s projektom pritegnili tudi lokalni vrtec in šolo ter tako poglobili integracijo z okoljem," je izrazil svoje misli Tomislav Gjerkeš.

Vir: http://www.zazdravje.net/razkrivamo.asp?art=656

NAROČI SE NA E-NOVICE

KONTAKT

Hočko Pohorje 36 n
2208 Pohorje, SLOVENIJA
T: 02 603 63 00
M: 051 625 102
F: 03 757 13 30
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Maja

hvala vam iz srca, nam je bilo pri vas v vaši čudoviti zeleni vasi prečudovito! skratka še enkrat vam hvala, delajte še naprej s srcem, to se čuti povsod.

Nejc

Butični wellness Ruševec je pravo doživetje. Tretmaji so vrhunsko zasnovani in izvedeni ter vključujejo vsa področja wellnessa. Priporočava vsem, ki si želite sprostitve.

Irena

Pohorje in okolica Vile Ruševec je odlična mirna lokacija za pohodništvo in kolesarje, z veliko označenimi potmi vseh težavnosti. Brezplačne malice na postojankah so super ideja.

Maja

Vila Ruševec leži na zelo mirni, hriboviti lokaciji Pohorja. Priporočamo jo vsem, ki iščejo stik s čudovito naravo. Osebje je zelo prijazno, apartmaji so odlično opremljeni.

Simon

Okolica Vile Ruševec je čudovita, Vila pa zelo čista in lepa. Z dodatno ponudbo smo zelo zadovoljni Smučišče je oddaljeno le 2 km, po koncu smučanja pa umik v mirno zavetje Ruševca.

Andreja

Hvala za prečudovit družinski oddih v vašem apartmaju. Vilo Ruševec priporočam vsem. Moji otroci so zelo uživali. Ruško je zakon.

Pomakni se navzgor