Spletna stran www.rusevec.com uporablja piškotke. Z obiskom ter brskanjem po spletni strani se strinjate z uporabo piškotkov. Več o tem..
Ruševec - Zgodba s Pohorja

Vila

Wellness

Zelena vas

Nedelova

EKO TURIZEM

Naravni park Pohorje

»Skrivnostno pogorje divjega petelina«

Ravno tako kot ostala Slovenija, je tudi Pohorje kraljestvo voda, ko s sprehodi odkrivamo najbolj zaželeni element zdravja, življenja in turizma v vsej njegovi kakovosti, posebnosti in vrednosti. V bistvu je celotno Pohorje krajinska izjema, glede posebnosti v ekološkem in krajinskem pogledu pa lahko to območje opredelimo kot:

 • homogenost krajinske zgradbe, ki se kaže v reliefni zgradbi in površinskem pokrovu,
 • visokogorsko barje s specifično ter redko floro in favno,
 • pragozd in gozdne rezervate (iglasti gozd smreke z vmesnim gorskim bukovjem),
 • hidrološke posebnosti s šotnimi barji, ki so tudi življenjski prostor redkih ter ogroženih rastlinskih (rjasti šleč, beli lokvanj, listnati in šotni mah, alpski ter rušnati mavček…) in živalskih vrst (planinski zajec, gorska rovka, drevesni polh, gams, srna, jelen, damjak, povodni kos, divji prašič, divji petelin, ruševec, 700 vrst metuljev…),
 • visokogorske pašnike (planje z značilno vegetacijsko strukturo in razpršenimi skupinami iglavcev),
 • gozdne poseke za namene smučarskega turizma,
 • geološke posebnosti (kamenine tonalit, čizlakit in beli marmor).

Na Pohorju je veliko zamočvirjenih površin. Barja so nastala zaradi zastajanja vode na glini in pesku, prepelinah tonalita ter blestnikov (ki so za vodo neprepustni), vlažne klime in rastlinstva. Ugotovljeno je, da so postglacialnega nastanka. Pohorska barja predstavljajo edinstven ekološki sistem in so poleg pokljuških in jelovških najdlje proti jugu ležeča visokogorska barja v Evropi.

Najpomembnejša pohorska barja so:

 • Lovrenško barje,
 • Ribniško jezero,
 • Črno jezero,
 • barja (močvirji) na območju Bojtine,

Ljudsko pripovedništvo podaja številne zgodbe o nastanku jezer, v katerih bi naj prebival povodni mož Jezernik. Jezerske kotanje so oblikovali neprestano rastoči šotni mahovi, z vodo pa jih napajajo le padavine. Debelina šote znaša do 2 metra. Barja prerašča pritlikavo ruševje, ki postopoma prehaja v smrekov gozd.

NAROČI SE NA E-NOVICE

KONTAKT

Hočko Pohorje 36 n
2208 Pohorje, SLOVENIJA
T: 02 603 63 00
M: 051 625 102
F: 03 757 13 30
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Maja

hvala vam iz srca, nam je bilo pri vas v vaši čudoviti zeleni vasi prečudovito! skratka še enkrat vam hvala, delajte še naprej s srcem, to se čuti povsod.

Nejc

Butični wellness Ruševec je pravo doživetje. Tretmaji so vrhunsko zasnovani in izvedeni ter vključujejo vsa področja wellnessa. Priporočava vsem, ki si želite sprostitve.

Irena

Pohorje in okolica Vile Ruševec je odlična mirna lokacija za pohodništvo in kolesarje, z veliko označenimi potmi vseh težavnosti. Brezplačne malice na postojankah so super ideja.

Maja

Vila Ruševec leži na zelo mirni, hriboviti lokaciji Pohorja. Priporočamo jo vsem, ki iščejo stik s čudovito naravo. Osebje je zelo prijazno, apartmaji so odlično opremljeni.

Simon

Okolica Vile Ruševec je čudovita, Vila pa zelo čista in lepa. Z dodatno ponudbo smo zelo zadovoljni Smučišče je oddaljeno le 2 km, po koncu smučanja pa umik v mirno zavetje Ruševca.

Andreja

Hvala za prečudovit družinski oddih v vašem apartmaju. Vilo Ruševec priporočam vsem. Moji otroci so zelo uživali. Ruško je zakon.

Pomakni se navzgor