Spletna stran www.rusevec.com uporablja piškotke. Z obiskom ter brskanjem po spletni strani se strinjate z uporabo piškotkov. Več o tem..
Ruševec - Zgodba s Pohorja

Vila

Wellness

Zelena vas

Nedelova

DOŽIVETJA

Ruševec - avtohtona zaščitena vrsta divjega petelina

Opis:

Družina: fazanovci (Phasianidae)
Vrsta: Lyrurus tetrix (LINNE)
Razširjenost: Alpe in vsa Evropa severno od njih
Razširjenost v Sloveniji: visokogorje
Dolžina: do 60 cm
Teža: do 2 kg
Ocena: zelo ogrožen

 

 

Ruševec, imenovan tudi mali petelin, škarjevec, ruševka in mala divja kokoš, živi pri nas izključno v gorah, najraje na obrobju tik nad gozdno mejo. V naših krajih ni bil nikoli številčen. Med samcem in samico so velike razlike v teži in barvi. Petelin je črn in se prelivajoče spreminja na modro, le na perutih, podrepnih peresih in po trebuhu ima bele lise. Kljun in oči so temne barve, nad očmi pa ima značilno rdečo kožno gubo (rožo), ki je še posebej intenzivne barve v času parjenja - rastitve.

Takrat poje na tleh in se oglaša na dva načina: piha in gruli, hkrati pa z našopirjenim perjem, povešenimi perutmi, razprostrtim repom in naježenim vratom teka sem ter tja. Pravimo, da vozi kočijo. Tako izziva tekmece na spopad.

Po oploditvi zapusti samico, ki znese od 6 do 12 temno rjavo pikčastih jajc, iz katerih se po 25 do 28 dneh izvale črno rjavo pisani kebčki. Ti se v začetku prehranjujejo s hrano živalskega izvora. Na jesen dobijo petelini, ki so medtem skoraj povsem dorasli, črno perje, nakar se osamosvojijo. V zimskem času se velikokrat združujejo v kite, ki so ločene po spolu.

NAROČI SE NA E-NOVICE

KONTAKT

Hočko Pohorje 36 n
2208 Pohorje, SLOVENIJA
T: 02 603 63 00
M: 051 625 102
F: 03 757 13 30
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Maja

hvala vam iz srca, nam je bilo pri vas v vaši čudoviti zeleni vasi prečudovito! skratka še enkrat vam hvala, delajte še naprej s srcem, to se čuti povsod.

Nejc

Butični wellness Ruševec je pravo doživetje. Tretmaji so vrhunsko zasnovani in izvedeni ter vključujejo vsa področja wellnessa. Priporočava vsem, ki si želite sprostitve.

Irena

Pohorje in okolica Vile Ruševec je odlična mirna lokacija za pohodništvo in kolesarje, z veliko označenimi potmi vseh težavnosti. Brezplačne malice na postojankah so super ideja.

Maja

Vila Ruševec leži na zelo mirni, hriboviti lokaciji Pohorja. Priporočamo jo vsem, ki iščejo stik s čudovito naravo. Osebje je zelo prijazno, apartmaji so odlično opremljeni.

Simon

Okolica Vile Ruševec je čudovita, Vila pa zelo čista in lepa. Z dodatno ponudbo smo zelo zadovoljni Smučišče je oddaljeno le 2 km, po koncu smučanja pa umik v mirno zavetje Ruševca.

Andreja

Hvala za prečudovit družinski oddih v vašem apartmaju. Vilo Ruševec priporočam vsem. Moji otroci so zelo uživali. Ruško je zakon.

Pomakni se navzgor