Ruševec - Family Vacation Pohorje

Branje v družini je vrednota

Starši, ki sami doživljajo branje kot zadovoljstvo in užitek ter se zavedajo pomena branja v vsakdanjem življenju, ta svoj odnos prenašajo tudi na otroke. Otroci takih staršev imajo večji interes in motivacijo za branje, prepoznavajo branje kot vrednoto, poročajo o užitku ob branju, imajo pozitivno mnenje o sebi kot bralcu in kar je posebej pomembno, kasneje v šoli več prostovoljno berejo kot otroci staršev, ki branja ne doživljajo tako pozitivno.

 

 

Prepričanja staršev o branju so povezana z njihovo lastno bralno aktivnostjo. Tisti, ki sami veliko berejo in obiskujejo knjižnico, so tako za otroka pozitiven model bralca. Tudi to, da otroku pokažemo in povemo, kako všeč nam je knjiga ter kako radi jo vzamemo v roko, povečuje otrokovo zanimanje za branje.

Otrokovo doživljanje skupnega branja je odvisno od sposobnosti staršev za ustvarjanje intimnega in prijetnega vzdušja med skupnim branjem. Pomemben je prav način, kako starši otroku posredujejo bralne izkušnje, kako znajo potešiti otrokovo radovednost, kako odgovarjajo na otrokova vprašanja, se odzivajo na njegove izkušnje, predstave in spoznanja. Svet knjige in svet malega bralca lahko starši povežejo le, če se naslonijo na otrokovo znanje o svetu, na njegovo okolje in zanimanje.

Raziskovalci danes vse bolj poudarjajo pomen čustvenega razpoloženja med skupnim branjem. Otrok, ki se počuti med skupnim branjem prijetno in varno, si bo želel take trenutke ponovno doživeti in bo razvil interes za branje – sprva za skupno, kasneje pa za samostojno. Če odraslim uspe vzpostaviti prijetno razpoloženje, bodo otroci med branjem manj nemirni in bolj pozorni.

 

Čas, preživet z otrokom ob knjigi, z branjem, pripovedovanjem in pogovarjanjem, je kvalitetno preživet čas. Najpomembnejše je, da se kot starši zavedamo, da z branjem raznolike otroške literature spodbujamo v otroku pozitiven odnos do branja, knjig, jezika; hkrati pa je skupno branje prvi korak k trajnostnemu razvoju in postavljanju temeljev otrokovega življenjskega sloga.

SUBSCRIBE TO NEWSLETTER

CONTACT

Villa Ruševec
Hočko Pohorje 36 n
SI - 2208 Pohorje, SLOVENIA
T: +386 2 603 63 00
M: +386 51 625 102
F: +386 3 757 13 30
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Nejc

The Boutique Wellness Ruševec is really something, the real experience. Body treatments are superb ‒ they include all branches of wellness. We recommend it to all who are looking for a place to relax.

Irena

Pohorje and the Villa Ruševec surrounding is a perfect location for hikers and bikers. It’s very peaceful, there are many well-marked paths and routes of all levels of difficulty.

Maja

The Villa Ruševec is situated in a very quiet, full-of-hills location of Pohorje. We recommend it to all who are seeking to be in touch with wonderful nature.

Simon

The surrounding of the Villa Ruševec is wonderful and the Villa is clean and nice. We were very satisfied with the additional offers. A ski centre is only 2 km away and after skiing the Ruševec is a perfect peaceful shelter.

Andreja

Thank you for a wonderful family relaxation in your apartment. I recommend the Villa Ruševec to all. My children enjoyed it very much. Ruško the Black Grouse rules.

Pomakni se navzgor