Spletna stran www.rusevec.com uporablja piškotke. Z obiskom ter brskanjem po spletni strani se strinjate z uporabo piškotkov. Več o tem..
Ruševec - Zgodba s Pohorja

Vila

Wellness

Zelena vas

Nedelova

DOŽIVETJA

Prehrambena piramida in aditivi v hrani

Je ena najpogostejših in najenostavnejših načinov predstavitve zdravega načina prehranjevanja, z odmerjanjem pravilnih razmerij dnevno vnesenih obrokov v telo:

Žitarice in škrob  – zelena luč

S te, največje poličke, izbiramo največ živil, saj vsebujejo žita, žitni izdelki, riž in krompir škrob, ki je pomemben vir energije, vitamine, minerale in prehranske vlaknine. Zapomnimo si, da je teh več v polnozrnatih živilih, zato dajmo v naš vsakdanji jedilnik različne kaše, riž, krompir, žita in žitne izdelke. Lahko jih pripravimo na veliko različnih načinov. Bodimo le previdni, da jim ne dodamo preveč maščob. Dnevno naj bi zaužili 40 % žitaric.

 

Zelenjava in sadje – zelena luč

Na drugi polički najdemo zelenjavo in sadje. Zelenjava vsebuje vitamine, kot sta C in A ter folijska kislina, in minerale, kot so železo, kalcij in magnezij, pa tudi antioksaditivne zaščitne snovi. Vsebujejo zelo malo maščob in veliko prehranskih vlaknin.

Ker se različne vrste zelenjave se med seboj razlikujejo po hranilnih snoveh, ki jih vsebujejo, in njihovi količini, zato naj bo vaš izbor pester:

  • zelenjavo zelene barve (špinačo, solato, brokoli, brstični ohrovt …),
  • zelenjavo rumeno-oranžne in rdeče barve (korenje, kolerabo, paradižnik …) ter
  • drugo zelenjavo (vse vrste solat, stročji fižol, čebulo, cvetačo, beluše, jajčevce …).

Zelenjava zelene barve naj bo na mizi večkrat na teden, ker je posebno pomemben vir vitaminov in mineralov. Med to zelenjavo štejemo tudi stročnice, ki so pomemben vir beljakovin in lahko nadomestijo meso.

Sadje spada v skupino živil, ki ga na naši polici v obliki piramide najdemo na polički skupaj z zelenjavo. To pomeni, da naj uživamo sadje večkrat dnevno. Niti en dan brez sadja, se glasi priporočilo zdrave prehrane. Tako bomo zaužili vse pomembne snovi: minerale, vitamine, vlaknine, antioksidante. Vse to so zaščitne snovi, ki nas varujejo tako, da v organizmu »lovijo« strupene snovi, proste radikale. Prosti radikali nastajajo v organizmu in lahko poškodujejo celice v našem telesu. Tako prispevajo k nastanku številnih bolezni kot so poapnenje žil, bolezni srca in ožilja, nekaterih vrst raka, sive mrene… Pred škodljivimi učinki prostih radikalov nas najbolje ščitijo zaščitne snovi iz zelenjave in sadja, zato je priporočljiva mera dnevnega vnosa 35 % ali od 300 do 400 g sadnih ali zelenjavnih solat.

 

Mleko, mlečni izdelki, jajca in  meso – oranžna luč

Na tretji polički piramide zdrave prehrane najdemo dve skupini živil, ki sta pretežno živalskega izvora: mleko in mlečne izdelke ter meso in zamenjave. Zaradi oranžne luči bomo tem živilom omejili vnos. Mleko in mlečni izdelki vsebujejo beljakovine, vitamine in minerale. So najbogatejši vir kalcija. Od količine kalcija je odvisno kako trdne in močne bodo kosti. Če ni dovolj kalcija nastane bolezen, ki jo imenujemo osteoporoza. Torej mladi in odrasli naj uživajo mleko in mlečne izdelke vsak dan. Mleko in mlečne izdelke običajno kombiniramo in čim pogosteje izbiramo mleko in mlečne izdelke z manj kot kot 3,2 % maščobami, razen pri otrocih do konca tretjega leta. Mlečne maščobe sodijo v skupino nasičenih maščob, ki so aterogene in pospešujejo nastanek poapnenja žil in bolezni povezanih s poapnenjem žil. Za vroče poletne dni teknejo lahke mlečne jedi, če pa se odločimo za hladne jedi, bo zadetek popoln.

Za rast in razvoj, kot tudi za obnavljanje telesa so potrebne tudi beljakovine živalskega izvora. Poleg beljakovin omenjena živila vsebujejo vitamine in minerale. Predvsem so to vitamini iz skupine B (B12) ter dva zelo pomembna minerala, železo in cink. Zaželeno je uživanje pustega mesa, kjer vidno maščobo vedno odstranimo (piščanec brez kože, puranje meso, svinjsko stegno, zajčje meso, ribo). Bodite pozorni na pripravo. Čim manj cvrite. Raje kuhajte, dušite ali pecite na žaru… Predvsem pa naj ribe zavzamejo pomembno mesto na naši mizi.

Druga živila iz te skupine so stročnice in jajca. Jed iz stročnic (fižol, soja, čičerika….) lahko zamenja mesno jed. Pozabljenim stročnicam vrnimo mesto na mizi. Zmernost pri porabi rumenjakov, ker vsebujejo zelo veliko holesterola. Na dnevni jedilnik vključimo le 20 % mesnih in mlečnih izdelkov.

 

Maščobe, olja in slaščice – rdeča luč

Na samem vrhu piramide so maščobe, olja in slaščice. Sem sodijo olja, mast, smetana, margarina, sladkorji, sladkane pijače, bomboni, marmelade, džemi in sladki prigrizki. Ta živila imajo veliko kalorično vrednost in le malo hranilnih snovi, nimajo hranilne vrednosti, pač pa samo energijsko, zato jih uživajte redko. Omejite količino dodanega sladkorja tudi v kavi ali čaju. Torej previdno z maščobami in sladkorji pa naj bodo še tako privlačni. Dnevna dovoljena količina le 5 %.

 

Aditivi v hrani

Ste kdaj prebrali na kakšnem proizvodu kaj vse vsebuje? Ste se vprašali, kaj pomeni dodana Na-askorbat ali citronska kislina. Ali vas je zbegala oznaka E 300 ali podobno? To so dodatki v hrani ali aditivi, so snovi, ki jih živilska industrija dodaja živilom zaradi lažje priprave, izboljšanja njihove lastnosti in očuvanja svežine, barve, okusa, videza, stabilnosti… Dobivamo jih iz naravnih in umetnih virov. V večini držav je dopuščena uporaba tistih aditivov, za katere je dokazano da ne škodujejo zdravju če so dodani v minimalnih količinah. Obvezno morajo biti označeni na deklaraciji. Označeni so lahko s kemičnim imenom, in sicer s številko in črko E.

  • Barvila (E 100-180) so dodana zaradi izboljšanja senzoričnih lastnosti živila. Običajno gre za naravna barvila, pridobljena iz rdeče pese, bezga, ribeza, korenja… Tako je dodano barvilo rdeče pese E 162 sladoledu, sladicam ali marmeladi. Konzervansi (E 200-297) preprečujejo na primer razvoj kvasovk, stabilizirajo rdeče mesno barvilo –mioglobin ali izboljšajo vezanje vode v svežih mesnih izdelkih. V to skupino spada tudi kis.
  • Antioksidansi (E 300 –321) preprečujejo porjavenje živila in žarkost maščob. Tako se kot antioksidant dodaja askorbinska kislina ali vitamin C.
  • Emulgatorji (E 322-495) preprečujejo ločevanje vodnega dela živila od maščobnega ter tako vplivajo na stabilnost živila. Čokoladi in majonezi je dodan lecitin, marmeladi, pudingu in sladoledu pektin itd.
  • Med aditive spadajo tudi sladila in alkoholni sladkorji (E 420-422 in E 927-967). Dodani so predvsem zaradi izboljšanja okusa. Saharin najdemo v tujih brezalkoholnih pijačah, sorbitol pa v marmeladi.
  • Ostali dodatki (do E 1450) so snovi, s katerimi živilska industrija želi vplivati na izrazitejši okus in videz živila. Tako na primer kalijev klorid E 508 kod nadomestek za sol.
  • Za lepši videz površine proizvoda uporablja živilska industrija čebelji vosek E 901.

Dodatki, ki se uporabljajo v živilski industriji se dodajajo živilom v minimalnih količinah, zato praviloma niso škodljivi, če ne pretiravamo s količino in pogostnostjo uživanja industrijskih izdelkov. Industrijske izdelke vedno kombinirajmo s svežimi živili. Torej zmernost in različnost sta najboljše in najbolj varno jamstvo za naše dobro zdravje. Ko nakupujemo, vedno preberimo kaj vse proizvod vsebuje. S to dobro navado začnimo že danes.

NAROČI SE NA E-NOVICE

KONTAKT

Hočko Pohorje 36 n
2208 Pohorje, SLOVENIJA
T: 02 603 63 00
M: 051 625 102
F: 03 757 13 30
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Maja

hvala vam iz srca, nam je bilo pri vas v vaši čudoviti zeleni vasi prečudovito! skratka še enkrat vam hvala, delajte še naprej s srcem, to se čuti povsod.

Nejc

Butični wellness Ruševec je pravo doživetje. Tretmaji so vrhunsko zasnovani in izvedeni ter vključujejo vsa področja wellnessa. Priporočava vsem, ki si želite sprostitve.

Irena

Pohorje in okolica Vile Ruševec je odlična mirna lokacija za pohodništvo in kolesarje, z veliko označenimi potmi vseh težavnosti. Brezplačne malice na postojankah so super ideja.

Maja

Vila Ruševec leži na zelo mirni, hriboviti lokaciji Pohorja. Priporočamo jo vsem, ki iščejo stik s čudovito naravo. Osebje je zelo prijazno, apartmaji so odlično opremljeni.

Simon

Okolica Vile Ruševec je čudovita, Vila pa zelo čista in lepa. Z dodatno ponudbo smo zelo zadovoljni Smučišče je oddaljeno le 2 km, po koncu smučanja pa umik v mirno zavetje Ruševca.

Andreja

Hvala za prečudovit družinski oddih v vašem apartmaju. Vilo Ruševec priporočam vsem. Moji otroci so zelo uživali. Ruško je zakon.

Pomakni se navzgor