Spletna stran www.rusevec.com uporablja piškotke. Z obiskom ter brskanjem po spletni strani se strinjate z uporabo piškotkov. Več o tem..
Ruševec - Zgodba s Pohorja

Vila

Wellness

Zelena vas

Nedelova

Biodinamika

Začetki in pomen  biodinamike

Že po prvi svetovni vojni so nemški veleposestniki ugotavljali, da t. i. konvencionalno kmetovanje (ki je bilo takrat »na pohodu«) spremlja niz škodljivih posledic, povezanih z upadom hranilne vrednosti pridelkov, degeneracijo tal in naraščajočim pojavom bolezenskih znakov pri rastlinah, živalih in ljudeh. Prvi, ki se je spoznanj lotil resno in strokovno, je bil  dr. Rudolf Steiner, utemeljitelj waldorfske pedagogike, antropozofske medicine in evritmije, ki je leta 1924 na osmih predavanjih Kmetijskega tečaja v Koberwitzu kmete opozoril, da zemlja umira in da je naloga človeka, da jo oživi. S tem je dr. Stainer postavil temelje biodinamični metodi obdelovanja zemlje, ki predstavlja še korak dlje od ekološkega kmetovanja, saj zemlje (in življenja v njej) ne le ne uničuje, temveč ju tudi zdravi in oživlja. V 86 letih izvajanja prakse je dokazal, da je zdrave pridelke mogoče pridelati brez uporabe lahko-topnih umetnih gnojil, razkuženih semen, pesticidov in drugih škodljivih snovi. Biološko-dinamična pridelava je za razliko od drugih metod pridelave oblika samozadostnega kmetijstva, kar pa seveda ni zanimivo strokovni javnosti, saj zagovorniki biodinamične metode vsekakor niso dobri potrošniki izdelkov agro-kemičnih koncernov.

V Sloveniji segajo začetki biodinamike v devetdeseta leta prejšnjega stoletja, ko je Meta Vrhunc začela s predavanji in objavljanjem člankov. Leta 1991 je bilo ustanovljeno društvo Ajda Vrzdenec, temu pa so sledila ostala društva, ki so danes povezana v Zvezo društev za biološko-dinamično gospodarjenje, medtem ko za koordinacijo med kmetijami Demeter in krovno organizacijo Demeter International skrbi Zavod za biološko-dinamično gospodarjenje Demeter. Društva omogočajo svojim članom pridobivanje znanj s področja biološko-dinamičnega gospodarjenja, skrbijo za ohranjanje okolja in trajno rabo naravnih virov, vzpodbujajo lokalno pridelavo in lokalno oskrbo s hrano, vzpostavljajo vezi med pridelovalci in potrošniki ter tako ustvarjajo trajen in varen oskrbni sistem z visoko kakovostnimi živili. 

Osnove biodinamike in njen razvoj

Biodinamika temelji predvsem na doslednem upoštevanju načela naravnega ravnovesjain trdi, da ima na kakovost zelišč velik vpliv kraj, kjer le-te rastejo. Dr. Steiner je povedal, da življenje na Zemlji ni odvisno zgolj od Sonca, temveč da nanj vplivajo tudi drugi planeti, zvezde stalnice oziroma ozvezdja inpoložaji oziroma konstelacije planetov ter naravni ritmi (ritem leta, meseca, dneva). Dokazano je, da določeni planeti posredujejo svojo energijo preko točno določenih rastlin na Zemlji, bodisi v obliki toplote (kamilica ‒ Merkur, baldrijan ‒Saturn), svetlobe (rman ‒ Venera, regrat ‒ Jupiter) ali vode (hrast ‒ Mars). Ozvezdja pa preko Lune vplivajo na določene dele rastline: Oven, Lev in Strelec s toploto vplivajo na plod; Bik, Devica in Kozorog preko elementa zemlje vplivajo na korenino; Dvojček, Tehtnica in Vodnar s svetlobo delujejo na cvet; Rak, Škorpijon in Ribi pa preko elementa vode na list.

Delo po tej metodi vključuje tudi uporabo in izdelavo biodinamičnih pripravkov, ki se izdelujejo iz zdravilnih zelišč (kamilica, rman, preslica, kopriva itd.) in mineralov, s katerimi se krepi zdravje rastlin ter posredno zmanjšuje pojav bolezni in škodljivcev. Pravočasna uporaba teh pripravkov revitalizira oslabljeno vitalnost rastline ter spodbuja rast korenin, dejavnost talnih mikroorganizmov in tvorbo humusa, kar dokazujejo mnoge znanstvene raziskave. Biodinamičen način dela z zemljo, rastlinami in živalmi enako kakovosten in donosen, vendar za pridelovalca bistveno cenejši, ker omogoča samozadostnost, ki je v današnjem svetu zelo redka in zaradi tega toliko bolj dragocena. Zato imenujemo biološko-dinamična posestva tudi individualna kmetijska gospodarstva.

Biodinamiki odsvetujejo gnojenje z nezrelimi gnojili, ker so v njih še aktivne glivice, ki jih tako vnašamo v zemljo. Ob tem vsebujejo dušik v obliki, ki prehitro spodbuja rast rastlin. Res si lahko v začetku vesel, ko zelenjava »podivja od rasti«, vendar bodo tega še bolj veseli škodljivci. Sočne, mlade poganjke zelo radi napadejo. Rastline, ki rastejo bolj počasi, so zato tudi manj sladke in sočne, pa jim ne teknejo.  

NAROČI SE NA E-NOVICE

KONTAKT

Hočko Pohorje 36 n
2208 Pohorje, SLOVENIJA
T: 02 603 63 00
M: 051 625 102
F: 03 757 13 30
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Maja

hvala vam iz srca, nam je bilo pri vas v vaši čudoviti zeleni vasi prečudovito! skratka še enkrat vam hvala, delajte še naprej s srcem, to se čuti povsod.

Nejc

Butični wellness Ruševec je pravo doživetje. Tretmaji so vrhunsko zasnovani in izvedeni ter vključujejo vsa področja wellnessa. Priporočava vsem, ki si želite sprostitve.

Irena

Pohorje in okolica Vile Ruševec je odlična mirna lokacija za pohodništvo in kolesarje, z veliko označenimi potmi vseh težavnosti. Brezplačne malice na postojankah so super ideja.

Maja

Vila Ruševec leži na zelo mirni, hriboviti lokaciji Pohorja. Priporočamo jo vsem, ki iščejo stik s čudovito naravo. Osebje je zelo prijazno, apartmaji so odlično opremljeni.

Simon

Okolica Vile Ruševec je čudovita, Vila pa zelo čista in lepa. Z dodatno ponudbo smo zelo zadovoljni Smučišče je oddaljeno le 2 km, po koncu smučanja pa umik v mirno zavetje Ruševca.

Andreja

Hvala za prečudovit družinski oddih v vašem apartmaju. Vilo Ruševec priporočam vsem. Moji otroci so zelo uživali. Ruško je zakon.

Pomakni se navzgor